İş Bulmak için Diploma Yeterli Değil, Kültürel Öğrenme Deneyimi Gerekiyor

İş Bulmak için Diploma Yeterli Değil, Kültürel Öğrenme Deneyimi Gerekiyor

Araştırma sonuçlarına göre, iş bulmak için sadece diploma yeterli olmuyor, gönüllü çalışmalar başta olmak üzere yaygın öğrenme deneyimleri ile kazanılan beceriler aranıyor. Örneğin, Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne katılan gençlerin %75'i bu deneyim sayesinde kariyer fırsatlarının arttığını ifade etmiş. İşte bu yüzden, Erasmus+ ile yaygın öğrenme ön plana çıkıyor.

Avrupa Birliği'nin 25 yılı aşkın süredir aktif şekilde kullanılan gençlerin kültürel gelişimine ve ülke ekonomilerine son derece somut katkılar sunan en başarılı programlardan biri olan Erasmus, başarı ve geri kazanımların diğer programlarda da sağlanabilmesi için (Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Gençlik, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ülkelerle İşbirliği gibi) birçok programı Erasmus+ adı altında birleştirdi.

Avrupa Birliği, 7 yıllık bütçe programlar uygulayan, her 7 yılda bir dönemin şartlarına ve önceliklerine göre farklı programlar ve bütçeler oluşturan bir organizasyon, işte bu noktadan bakınca, 2014-2020 yıllarında kullanılacak olan Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği'nin EU2020 Stratejisi'ndeki büyüme ve istihdam hedeflerine ulaşabilmesi için Avrupa ve interlandındaki ülkelerin kullanacağı en etkili program olarak karşımıza çıkıyor. Araştırma sonuçlarına göre, iş bulmak için sadece diploma yeterli olmuyor, gönüllü çalışmalar başta olmak üzere yaygın öğrenme deneyimleri ile kazanılan beceriler aranıyor. Örneğin, Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne katılan gençlerin %75'i bu deneyim sayesinde kariyer fırsatlarının arttığım ifade etmiş, işte bu yüzden, Erasmus+ ile yaygın öğrenme ön plana çıkıyor.

Aslında "Erasmus", Avrupa Birliği'nin 25 yılı aşkın süredir aktif şekilde kullanılan gençlerin kültürel gelişimine ve ülke ekonomilerine son derece somut katkılar sunan en başarılı programlardan biri. işte bu başarı ve geri kazanımların diğer programlarda da sağlanabilmesi için Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Gençlik, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş

Ülkelerle işbirliği gibi birçok programı Erasmus+ adı altında birleştirdi. Böylece parçalı yapıdan vazgeçilmiş oluyor, programlar bütünleşik bir yapıya kavuşuyor diyebiliriz.

Erasmus+ Programı'nın amaçlarım, üç ana başlıkta sayabiliriz. Bireyler için öğrenme fırsatları sunarak, Avrupa Birliği sınırları içinde ve/veya dışında bireysel öğrenme çalışmalarını eğitim-öğretim, öğrenim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ve gönüllü çalışmalarla teşvik edilecek. Yükseköğretimde ise bireyler, başta Avrupa'da olmak üzere dünyanın herhangi bir yerindeki yükseköğretim kurumlarında eğitim alabilecek veya ders verebilecek. Kurumsal işbirliklerini teşvik ederek, yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi, yaratıcılık, girişimcilik ve istihdam edilebilirliğin sağlanması amacıyla eğitim kurumlan, gençlik örgütleri, iş dünyası, yerel/bölgesel otoriteler ve sivil toplum kuruluşları arasında eğitim, öğretim ve gençlik aktiviteleri bağlamında kurumsal işbirlikleri oluşturulacak. Ve en makro düzeyde ise ülkelerin politika reformu ve işbirlikleri desteklenerek, bilimsel temellere dayalı politikalar üretilecek, iyi uygulamaların paylaşılacak, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerle işbirlikleri kurulacak. Bolonga ve Kopenhag gibi spesifik politikalar sürdürülmekle birlikte, ECVET, EQF, EQAVET gibi araçlarla da ülkelerarası çalışmalar desteklenecek.

Peki Erasmus + Programı ne yenilikler getiriyor? Önceki dönem Avrupa Birliği programlarından farkı ne? En büyük fark bütçenin boyutunda. 2014-2020 yıllan arasında uygulanacak olan program için Avrupa Komisyonu tam 14.7 milyar Avro'luk bir bütçe ayırdı. 5 milyondan fazla genç, öğrenci ve yetişkin Erasmus+ aracılığı ile öğrenim hareketliliğinde bulunarak, yurt dışında çalışarak, eğitim alarak ya da gönüllü çalışmalara katılarak deneyim ve beceri kazanacak. Kurallarda yapılan değişikliklerle başvuru süreci ve programa erişim de artık her zamankinden daha basit olacak.

Erasmus+ ile, önceki programlardaki eğitim ve gençlik alanlarının yanına ilk defa spor da ekleniyor. Özellikle gençler arasında yaygın spor dallarında aktif olarak yer almalarının yanı sıra, şike, doping, şiddet, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı projelerin geliştirilmesi de teşvik edilecek.

Erasmus+ Programı'ndan faydalanabilecek ülkeler önceki programlardan faydalanabilenlerle aynı: AB üyesi ülkeler, AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye), Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan,

Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus). Erasmus+'ta, önceki programlara göre değişmeyen bir diğer şey de hedef kitle. Tıpkı 2007-2013 yıllarında uygulanan Hayat boyu Öğrenme ve Gençlik programlarındaki gibi her yaş ve her eğitim seviyesinden bireyler Erasmus+'tan faydalanabilecek. Çocuk, öğrenci, stajyer, gönüllü, genç bireyler ve bunlarla birlikte öğretmenler, akademisyenler, eğiticiler, gençlik çalışanları desteklenmeye devam edecek. Madde madde sıraladığımızda özellikle bizim gibi eğitim-öğretim kurumları için Erasmus+ Programı'nın ne kadar büyük bir fırsat olduğu çok net anlaşılıyor. Erasmus+ programının hedef kitleleri şu şekilde:

  • Yükseköğretim alanında; yükseköğretim kurumlarıyla birlikte üniversite öğrencileri, akademisyenler ve yükseköğretim çalışanları
  • Mesleki eğitim alanında; mesleki eğitim veren kurumlar ve kuruluşlarla idareci, öğretmen ve öğrencileri, işe yeni başlayanlar, işverenler, çıraklar, profesyoneller, eğitimciler, mesleki eğitim alanında çalışanlar
  • Okul eğitimi alanında; okulların idareci, öğretmen ve öğrencileri ile çalışanları
  • Yetişkin eğitimi alanında; bu alanda faaliyet gösteren kurumlar ve kuruluşlarla birlikte öğrenciler, eğitimciler, yetişkin eğitimi veren kurumların üyeleri ve çalışanları
  • Gençlik alanında ise bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla birlikte bunları üye ve çalışanları, 13-30 yaş arası gençler, gençlik çalışanları


Amaçlar ve hedef kitle içerisinde kendimize yer bulduğumuza göre programdan nasıl faydalanabileceğimize geçebiliriz. Neredeyse tüm Avrupa Birliği programlan gibi Erasmus+ da bir çerçeve program. Yani, başvuru kriterleri, prosedürleri, formları, tarihleri önceden belirli olan ya da çağrı usülü ile başvurular yapılan bir program. Başvurular, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı'na ya da Brüksel'deki Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Direktörlüğü'ne yapılacak. Erasmus Programı+, 19 Kasım 2013 tarihinde, yani daha yeni Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilip kamuya duyurulduğu için, programın başvuru prosedürleri, tarihleri ve formları henüz açıklanmadı, ancak, Erasmus+ Programı kapsamında ilk proje başvurulan 2014 Mart'ta kabul edilmeye başlanacak. Gerek Türk Ulusal Ajansı, gerekse de Brüksel, programın detaylarını açıklama konusunda oldukça titiz davranıyorlar, ama sosyal ve görsel medya Erasmus+ bilgilendirmeleri için etkili bir şekilde kullanıyor.

Erasmus + Programı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlere, Avrupa Komisyonu'ndan yetkililer #ErasmusPlusChat etiketiyle sorulara online olarak yanıt veriyor. Türk Ulusal Ajansı klasik bilgilendirme toplantılarının yanısıra TRT OKUL ekranlarında 13 bölüm olarak yayınlanan olan "Erasmus+" adlı programda farklı projelere ve başarı hikayelerine yer veriliyor. Facebook ve Twitter kullanılarak da başardı kampanyalar yapıldığım söyleyebiliriz. Birçok farklı kurum ve kuruluş da olabildiğince geniş kitlelere ulaşılabilmesi için çalışmalar yürütüyorlar. Benim başkanı olduğum YOUTHART Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği de EURODESK İstanbul Temas Noktası olarak, Erasmus + Programı bilgilendirmelerine önümüzdeki haftalarda yoğun bir şekilde başlayacak ve Kadir Has Üniversitesi'nde de öğrenci ve akademisyenlere bilgilendirmeler yapacak.