Düşünülürse derince
Irak görünür görünce
Yol bir dakka miktarıma
Gidiyorum gündüz gece
Şaşar Veysel işbu hale
Gâh ağlaya gâhi güle
Yetişmek için menzile
Gidiyorum gündüz gece
Batı’nın felsefesi, bizim de şiirlerimizde felsefe var. Derin düşüncelerimiz halk şairlerimizin dizelerinde ne güzel anlatılıyor. Veysel’in derince düşündüğünde şaştığı, sonsuza uzanan zamanın, uzamla ilgisi, zamanın esneyen bir kavram oluşudur; bir çırpıda, sular seller gibi söyleyiverdiği.
Özellikle yılbaşı, doğum günü, doğan ve ölenlerin olduğu zaman döngülerinde, hepimizin az çok kafa yorduğu hepimizin zoru olan zaman-uzam ilişkisi değil midir? Geçip gitmiş olmasa ‘geçmiş zaman’ olmayacak Bir şey gelecek olmasa ‘gelecek zaman’ da olmayacak Peki nasıl oluyor da geçmiş ve gelecek var olabiliyor? Geçmiş artıkyok Gelecek ise henüz gelmedi Şimdiki zaman sürekli var ise bu sonsuzluk olmaz mı? diyor bir düşünür. Doğrusal zaman algısıyla insanoğlu dilimlemiyor mu bu sonsuzluğu dün, bugün, yarın 2012, 2013 diyerek...
Zaman, sonsuzluk içinde iki hareket arasındaki sürede çağlayıp gidiyor. Geride bıraktığımız olaylar ve olgular da dünyada ve ülkemizde, insanın aydınlığını aramak üzere, aynı sonsuzlukla devinip duracaklar, hayal perdesinin ardındaki figürler gibi değişecek, dönüşecek yenilenecek, karardığa gömülecek, yok olacak dirilecek, doğacak insanoğlu var oldukça...
Geçen yıl ömürdendir. 2012’yi geride bıraktık. Umuda başlamak istedik yeni yda. 2012’de yaşanan olaylara baktığımızda, ülkeyi temelden ilgilendiren birçok başlığın çokça hukuksal olayın, baş döndürücü hızla yaşandığına tanıklık ettiğimizin ayırdına varıyoruz.
Yeryüzünde insan olmasaydı hukuktan söz edilemezdi kuşkusuz. İnsanın en temel hakkıdır var olma ve varlığını insanca sürdürme, yaşama hakkı. 2012 yılında da insan haklarının ihlâli, kadına şiddet, çocuk istismarı ve teröre kurban giden gencecik insanlar yani insamn en temel hakkına yönelik hukuksuzluğadır, karşı duruşumuz, yaşama hakkının elinden alınmasına dur demek olmak aydınlık insanın amacı.
Terörden istismara, iş güvenliğinden pozitif ayrımcılığa, şiddetin bin bir çeşidinden her türden hukuksuzluğa karşı insanca yaşama hakkım savunacak düşünceler üretme ve bunların uygulamaya geçirilmesi için 2013’ü yaşamak ve içini doldurmanın vaktidir.
Bir önceki dilimini, 2012’yi belleğimizi tazeleyip önümüze bakmak için teker teker sıralayalım. Hukuksal olguları, olayları, siyasi olaylardan ayıklamak zor olsa da ince çizgileri bulmaya çalışarak sıralayalım:
OCAK
19- Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu, kabul edildi.
31- Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, kabul edildi.
ŞUBAT
16- Anayasa Mahkemesi, 6100 sayılı HMK’nın (Hukuk Mahkemeleri Kanunu) 3. maddesini iptal etti.
17- Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, kabul edildi. 22 Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu kabul edildi.
MART
1- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapan kanun kabul edildi.
8- Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun. Dünya Kadınlar Günü’nde kabul edildi.
9- UYAP’ın (Ulusal Yargı Ağı Projesi) artık bir tescilli marka olduğu duyuruldu. Türkiye’deki hukuk fakültesi sayısı 68’e ulaştı. Hakim ve Savcı sayısı 12 bini aştı.
NİSAN
3- Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
5- Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu’nda değişiklik öngören yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
11- 4+4+4 Yasası Resmi Gazete’de yayınlandı. 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli hale getirerek 8’den 12 yıla çıkaran kanun teklifi TBMM'de kabul edildi
26- 2-B Yasası yürürlüğe girdi. 2B Arazileri’nin satışı ve mütekabiliyet yabancılara mülk satışına imkan sağlayan yasası onaylandı
MAYIS
17- UYAP, Birleşmiş Milletler Kamu Hizmeti Ödülü’ne hak kazandı.
17- Anayasa Mahkemesi, CMK 234/1-b hükmündeki “vekil aracılığı ile” ibaresinin iptaline karar verdi.
18- Yeni yasalar yürürlüğe girdi (Tapu Kanununa değişiklik getiren yasa, Afet Sigortalan Kanunu vs.)
19- Anayasa Mahkemesi, sürücü belgesinin süresiz olarak geri alınabilmesine olanak tanıyan yasa hükmünün iptaline karar verdi.
HAZİRAN
7- Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu TBMM’de kabul edildi.
15- Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğuna karar aldı.
19- Reeskont ve avans faiz oranlan indirildi.
22- Arabuluculuk Yasası ile Turist Rehberliği Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
25- Erişime engelli internet site sayısı 20 bine yaklaştı.
29- Ombudsmanlık olarak da bilinen Kamu Denetçiliği Kanunu Resmi Gazete’de yayınlandı.
30- Iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, insan Haklan Kurumu Kanunu, Ticaret Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun, Resmi Gazete’de yayınlandı.
TEMMUZ
18- Anayasa Mahkemesi, doktorlara muayene yasağı getiren yasa hükmü ile adli tatil sürelerine ilişkin 650 saydı Kanun Hükmünde Kararname hükmünü iptal etti.
21- Anayasa Mahkemesi’nin, babalık davası açma süresine ilişkin MK m.3O3 hükmünün kısmen iptaline dair gerekçeli karan Resmi Gazete’de yayınlandı.
24- Bügi Teknolojileri ve iletişim Kurumu Başkanlığı tarafından hazırlanan, Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin işlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlandı.
AĞUSTOS
14- HSYK (Hakimler ve Savcdar Yüksek Kurulu), 2012 yılı ilk altı aylık faaliyet raporunu yayınladı.
27- Adalet Bakanlığı, UYAP SMS abone sayısının 800.000’i geçtiğini açıkladı.
31- Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi web siteleri, RedHack Grubu tarafından hack’lendi.
EYLÜL
11- Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’nın güncellenmiş halini kamuoyuna sundu.
23- Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruların başlaması öncesi, başvuru formu ve başvuru usulüne ilişkin kitapçık yayınladı.
25- Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru harcı, 172,50 TL olarak belirlendi.
EKİM
18- Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
KASIM
10- 2012 yılı yeniden değerleme oram, yüzde 7,80 olarak belirlendi.
12- Barolarda seçim dönemi tamamlandı.
12- Büyükşehir Yasası olarak bilinen kanun, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
14- Google şeffaflık raporuna göre, Google’dan en çok içerik kaldırılmasını talep eden ülkenin Türkiye olduğu açıklandı.
21- Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu, TBMM’de kabul edildi.
ARALIK
6- Sermaye Piyasası Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
13- Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
20- Reeskont ve avans faiz oranlarında, yılın ikinci indirimi yapıldı. 6 Ocak 2013 55 yıllık Ticaret Kanunu değişti.