Bir Elektronik Spor Olarak League of Legends

Bir Elektronik Spor Olarak League of Legends

Elektronik spor, diğer adı ile e-spor, hem zihinsel hem de fiziksel beceri isteyen bilgisayar ve internet ile birlikte oynanan dijital bir spor türüdür. Geleneksel spor türlerine göre kişi için çok büyük finansal kaynak gerektirmemesi ve dünyanın her yerinde bu sporu gerçekleştirme olanağının bulunması e-sporun en önemli özellikleridir.

2012 yılında yapılan bir araştırma, Türkiye'de elektronik sporla ilgilenenlerin demografik özelliklerini şu şekilde ortaya koymuştur: E-sporu yapan kişilerin % 97.2'si erkek, % 90.4'ü bekâr, % 87'si öğrenci, % 51.7'si 15-18 yaş arası ve % 54.4'ü aylık ortalama 500 TL veya daha düşük gelire sahip kişilerden oluşmaktadır. Elektronik sporla ilgilenme süresi açısından bakıldığında ise; araştırmaya katılan kişilerin % 20.8'i e-sporla 3-4 yıldır ilgilendiğini söylemiştir. 5 yıl ve daha fazla süreyle ilgilenenler yine aynı oranla %20.8 olurken, bir yıl ve daha az bir süredir ilgilenen kişilerin oranı ise % 11.8 ile en düşük düzeydedir.

E-Spor Turnuvaları

Dünyanın birçok farklı yerinde e-spor turnuvaları düzenlenmektedir. Bu turnuvalarda turnuvaya katılan takımların başarı seviyeleri, oynanan oyunların çeşiderine göre amatör ve profesyonel olmak üzere ikiye ayrılır.

Dünya üzerinde yapılan bu turnuvalar, yüksek bütçeler ile yapılmaktadır. Bu turnuvalara bu kadar bütçe ayrılmasının en önemli sebebi, bu sektörün gelişmekte olan bir sektör olarak görülmesi olabilir. İlginç sonuçlardan bir diğeri ise, bu oyunları oynayıp izleyenlerin yanı sıra izlemeyenlerin de turnuvalara katılımının azımsanamayacak kadar fazla düzeyde olması.

30 Ekim 2016 Dünya Şampiyonası, bugüne kadar görülen en çekişmeli finale sahne oldu. Bu final, bugüne kadar 2 kez Dünya Şampiyonu olmuş SKT1 (SK Telecom Tl) ile SSG (Samsung Galaxy) takınılan arasında gerçekleşti. Bu turnuvada 3 maç almanız şampiyon olmak için yeterli olmasına rağmen bu maç 5'inci maça kadar uzadı. SKT1, SSG'yi 3-2 mağlup ederek üçüncü kez Dünya Şampiyonu oldu.

Bu turnuvalar, büyük ödüllü ve geniş çaph yarışmalar ile birçok oyuncuyu e-sporun içine çekerek yeni bir kavram olan "elektronik sporcu" kavramını da ortaya çıkartmıştır.

E-Spor 2020 Olimpiyatları'na mı Koşuyor?

Gamer Institute'ın CEO'su Daniel Grzelak, Olimpiyat oyunlarına aday olarak görülen e-sporların geleceğiyle ilgili şunları söylüyor: "E-Sporların Olimpiyat oyunları arasında yer alması için üç engel sunuluyor. Bunların ilki, bu sporu şekillendiren ve idare eden uluslararası bir kurumun olması gerektiği ki bu destek pek çok kurum tarafından bir süredir veriliyor, ikinci şart ise katılımcı sayısının Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin belirlediği sayıya uyması. Bu şart şu anda karşılanamıyor olsa bile çok yakında sağlanmış olacak. Son ve en önemli engel ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ni ikna etmek. Politik bir savaşa dönüşen bu süreçte, oyunlar hakkındaki ön yargıları ve yanlış bilinenlerin üstesinden gelmek gerekiyor."

League of Legends: Rol Yapma, Rekabet ve Strateji

League of Legends, rol yapma oyunlarının öğelerini de içinde barındıran rekabete dayalı, çevrimiçi bir strateji oyunudur. Dünyanın en aktif profesyonel rekabet ortamına sahip olan League of Legends, birbirinden bağımsız milyonlarca farklı kullanıcının bireysel yeteneklerini takım ruhu ile birleştirerek azmin zaferini hedeflediği benzersiz bir moba (Multiplayer Online Battle Arena) türü strateji video oyunudur. League of Legends sözlüğünde kullanıcı olarak nitelendirilen "Summoner" sözcüğü; aslında çağıran, davet eden, mübaşir, ulak gibi kelimelere karşılık geliyor. Gelgelelim, bu sözcükler, fantastik edebiyattaki anlamı karşılamakta yetersiz kalıyor. Genellikle uzak mesafelerden ya da başka boyutlardan varlıkları çağıran ve onlara istediklerini yaptıran büyücüleri anlatan "Summoner" kelimesi Türkiye sunucusunda "Sihirdar" olarak nitelendirilmekte. "Sihirdar" kelimesi Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğü'nde elbette mevcut değil ancak onu çağrıştıran "Silahtar" sözcüğünün tanımına baktığınızda; "Osmanlılar döneminde padişah, sadrazam, vezir vb. devlet büyüklerinin silahlarına bakan ve koruyan kimse" olduğu görülmektedir. "Serdar" sözcüğünün tanımı ise "Başkomutan" olarak geçiyor. "Hükümdar" kelimesini açıklamaya gerek bile yok. Bu kelimelerin ortak noktası olan "-dar" eki, bir anlamda uğraşan, sorumlu, yönetici, egemen vb. anlamlarını içermekte. Bu bağlamda, "Sihirdar" kelimesi; sihirle uğraşan, sihirden sorumlu, sihir kullanan, sihre hükmeden lider gibi anlamlar çağrıştırıyor. Bu, milyonlarca League of Legends oyuncusunun üstlendiği rolü gayet iyi yansıtıyor.

Bu oyun iki farklı takımdan oluşur. Takımlar 3 koridordan oluşan bir harita içerisinde oyunun vermiş olduğu görevleri yerine getirerek karşı takımın enerji kaynağını yok etmeyi amaçlar. Bu takımlar oyunun sunduğu 133 karakterden seçilerek oluşturulur. Bir takımda en fazla 5 şampiyon bulunabilir. Bunlar da şampiyon türüne göre seçilir.

Oyundaki Ben: Mavi Boncuk

22 yaşında Yeni Medya bölümünde son sınıf öğrencisiyim. 6 yıldır League of Legends oynuyorum. Bu oyuna bir arkadaşım sayesinde başladım. Arkadaşım oynarken ilgimi çekti ve bu oyunu bana da öğretmesini istedim. 2010 yılında Türkiye'de bu oyunu oynayan fazla kız oyuncu yoktu, insanlara söylediğimde de şaşılıyorlardı "Kızlar bilgisayar oyunu oynar mı?" şeklinde tepkiler alıyordum. Şimdi ise insanlar bunu daha normal karşılıyorlar. Çünkü zamanla e-spor sadece erkeklerin değil, herkesin dâhil olabileceği yeni bir alan halini aldı.

Bu oyundaki derecem Silver II. Çoğunlukla destek veya nişancı olarak oynamayı tercih ediyorum. Günde yaklaşık 3-4 saatimi oyun oynamaya ayırıyorum. Çoğunlukla eve geldikten sonra günün yorgunluğunu atmak için arkadaşlarımla oyunda buluşuyoruz. Zamanla hayatımda severek yaptığım ve beni mutlu eden şeylerden biri haline geldi.

League of Legends'a Yeni Başlayanlar İçin:

Oyunu internet üzerinden ücretsiz bir şekilde indirip kolayca kurabilirsiniz. Daha sonra oyunun internet sayfasından bir üyelik alıp bununla birlikte indirmiş olduğunuz oyuna giriş yapıyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra artık siz bu oyundaki bir sihirdarsınız. İlk olarak oyuna birinci seviyeden {Level 1) başlıyorsunuz ve en fazla 30. seviyeye kadar çıkabiliyorsunuz. Bunun için de sürekli oyuna girerek deneyim puanları kazanmanız gerekiyor. Ayrıca her oyunda yenilseniz bile belli miktarda altın {gold) kazanarak 133 şampiyondan birini alabilirsiniz.

30.seviyede artık oyunda maksimum seviyede bir "sihirdar" oluyorsunuz. Bir oyuncunun herhangi bir lige katılabilmesi için, öncelikle 10 yerleştirme maçı yapmış olması gerekiyor. Bu maçlar tamamlandıktan sonra oyuncu, içinde 250 oyuncunun olabileceği ilgili ligin bir aşamasına yerleşmekte. Bu aşamalar; Bronz, Gümüş, Altınya da Platin. Elmas Ustalık ve Şampiyonluk aşamalarına sadece Sihirdar Vadisi nde oynayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

  • Argan, A. Özer ve E. Akın, "Elektronik Spor: Türkiye'deki Siber Sporcuların Tutum ve Davranışları", Spor Yönetimi & Bilgi Teknolojileri Dergisi, (2006): 1-9.
  • "League of Legends, olimpiyatlara mı koşuyor?", 29 Ağustos 2012,http://www.merlininkazani.com/League_of_Legends_olimpiyat lara_mi_kosuyor-haber-54817p 1 .html
  • "League of Legends Nedir?", 24 Ekim 2016,started/what-is-lol/
  • Daha fazla bilgi için bkz. http://www.ign.com/wikis/smite/MOBA_Terminology
  • "Dereceli Oyunlar - SSS", 4 Kasım 2016,https://support.riotgames.com/hc/1r/articles/204010760-Dereceli- Oyunlar-SSS/