Bu Derste Sınıf, Sıra, Yazı Tahtası, Öğretmen, Öğrenci Mobil

Bu Derste Sınıf, Sıra, Yazı Tahtası, Öğretmen, Öğrenci Mobil
21. yüzyılın eğitim ortamında öğrenci-öğretmen ilişkisinin anahtarı, zaman-mekan sınırlarını ortadan kaldıracak çözümlerde. Mobil ders ile eğitmenin anlattıklarının sınıfın dört duvarı arasında kaldığı dönem geride kalıyor. Ders anlatımları artık sınıfın dışından da canlı izlenebildiği gibi kayıt da edilebiliyor ve böylelikle öğrencinin dersi tekrar tekrar izleyip bilgisini pekiştirebileceği daha mobilize bir çalışma ortamı yaratılmış oluyor.

2003 yılında ani bir kararla profesyonel kariyere son verip üniversitede ‘Yeni Medya’ temalı dersler vermeye banladığımdan bu yana tam 10 yıl geçmiş! Facebook, Twitter, YouTube, vb. sosyal medya platformlarının daha var olmadığı o ilk dönemlerde, öğrencilere İnternet ve mobil ağlar üzerinde ete kemiğe bürünmekte olan siber dünyayı tanımlayabilmek ve onun bireysel, toplumsal, ekonomik kültürel, siyasi etkilerini örnekleriyle anlatabilmek kolay değildi. Hele bu siber dünyanın bireylerin, toplulukların, kurum ile kuruluşların doğrudan yayıncılık yapabilecekleri yeni bir iletişim ortamı olduğunu ve bu yeni medyanın tüm zaman-mekan şuurlarını aşarak muazzam fırsatlar yaratacağım kavramlarıyla tariilemeye çalışsam da, öğrencilerin zihinlerinde somutlaşan bir teoriden ziyade geleceğe ait bir bilim-kurgu imgesi oluştuğunu az çok tahmin edebiliyorum. Ancak zamanla hem siber dünya gelişti hem de onu somutlaştırabileceğim Yeni Medya araçları. Sektörün içinden gelmenin de avantajıyla, çoğu zaman söz konusu araçları derse entegre edebilme fırsatım buldum.

Öğrencilerimle ilk başlarda e-posta ve SMS üzerinden başlayan ders dışı iletişim, zamanla sosyal medya platformlarına doğru evrildi. Bu kapsamda önce Friendfeed.com, sonra da Facebook platformları üzerinden ders notu paylaşma, birlikte ders çalışma, ödev ve proje toplama gibi sınıf dışı etkinlikleri ders sürecine eklemledik. Bugün itibarıyla sınıf içi öğretmen eğitimini tamamlayan ve öğrencilerle zaman-mekan ilişkisini sosyal amaçla kullanılan bir platform üzerinden 7/24 online-offline etkileşime doğru genişletebildiğimiz bir eğitim aşamasına gelmiş durumdayız. Ancak, Yeni Medya araçları özellikle mobil cihazlar ve ağlar üzerinden baş döndürücü biçimde gelişiyor ve bu da öğretmen- öğrenci ilişkisini önüne formatın ötesinde taşıyarak daha da mobilize etmek olanağı tanıyor.

İşte gelecek haftadan itibaren, Kadir Has Üniversitesinde geçmiş yıllardaki deneyimi bir aşamaya daha ilerletecek bir çalışmaya başlıyoruz; Vodafone tarafından sağlanan tablet bilgisayar ve data hatları üzerinde çalışacak ‘Mobil Ders’ Uygulaması sayesinde öğrenciler,“Yeni Medya’ya Giriş” derslerini 3G şebekesi üzerinden canlı izleyebilecek, arzu ettikleri takdirde derse görüntülü olarak katılıp sınıftaki hocalarına (yani bendenize) soru sorabilecekler ve dersi izlerken tablet üzerinde ders notu da tutabilecekler. Sunum, video, araştırma gibi ders içeriklerinin de okunup izlenebileceği tablet uygulamasının üzerinden ödev, proje, quiz ve sınavlar da gerçekleştirilecek ve böylelikle ders, tamamen kağıtsız bir ortamda tamamlanmış olacak. Dersle ilgili tüm sürecin tablet uygulaması üzerinde toplanması sayesinde de, öğrencilerin performansları kişisel bazda gözlemlenebilecek ve her öğrenciye özel gelişim programı hazırlanabilecek. Bir yıl boyunca devam edecek mobil ders süresince zaman zaman öğrencilerin geri bildirimlerini de alarak eğitim sürecinin olumlu-olumsuz yanlarım da saptamaya çalışacağız.

Kadir Has Üniversitesi-Vodafone işbirliğiyle yapmakta olduğumuz bu deneysel çalışmadan elde edilecek sonuçlar ve deneyim, umarım ülkemize eğitim faaliyetleri kapsamında bir nebze de olsa teorik ve pratik katkı sağlar.

Tablet Üzerinden İlk Ders

Vodafone Red Academy ve Invemo desteğiyle Türkiye'de ilk ‘Mobil Ders’ projesi Kadir Has Üniversitesi'nde hayata geçirildi. Yeni Medya Bölümü’nün NM101 Introduction to New Media (Yeni Medya’ya Giriş) dersinin ilk tabletle eğitimini Khas öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat 18 Eylül’de Galata Salonu’nda verdi. Polat “Mobil ders sayesinde öğrenci-eğitmen ilişkisini sınıf ortamının sınırlayıcılığından kurtarıp, haftada 3 saat yerine 7 gün/24 saat her yerden etkileşim boyutuna taşıyacağız. Ders tamamen tablet üzerinden gerçekleşecek. Öğrenciler dersleri 3G ile diledikleri yerden takip edebilecekler. Bir başka deyişle, ders yalnızca online bir ders olmayıp Türkiye’de ilk kez wifi üzerinden değil 3G üzerinden yapılan ders ünvanını taşıyor” dedi. İlk uygulamanın yapıldığı Yeni Medya Bölüm 1. sınıf öğrencilerine Yeni Medya’ya Giriş Dersi için Vodafone Red Academy tarafından sağlanan smart tabletler öğrencilere teslim edildi.