2005 yılında Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 5 tam burslu öğrenciden biri olarak girip aldığı başarılı not ortalamaları ile iki kez Şeref Listesi’ne bir kez de Üstün Şeref Listesi’ne girmeye hak kazanan şimdi ise dünyanın en iyi 43. üniversitesi olan Almanya’daki Göttingen Georg-August Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans yapan Mehmet Can Atakan: “Kadir Has Üniversiteli olmaktan gurur duyuyorum. Bugün bir kez daha tercih yap deseler, o forma yine gönül rahatlığıyla üniversitemin adını kodlardım...”
Hukuk, küçük yaşlarda hayatıma giren ve hayalim olan alandı. Daha ortaokul yıllarında bu hayal benim için vazgeçilmez bir hedef haline gelmişti. Bu zor hedefe çok çalışarak ulaşabileceğimi biliyordum. Ailemin de büyük desteği arkamdaydı. Bu yolda ilk başarımı 1998 yılında Türkiye çapında MEB’nın açtığı bir sınavda elde etmiş, Hatay’da onbinlerce kişi arasından sıyrılıp il 10.su olmuştum. Eğitimci olan annemin büyük desteği ve sistemli yol haritası sayesinde başarılı bir lise öğreniminin ardından, o büyük gün gelip çatmıştı. 2005 yılının temmuz ayında, heyecanla beklediğimiz üniversite sınavı sonuçlan açıklanmış, yıllanmızı verdiğimiz bu maratonda artık son düzlüğe yaklaşmıştık. ÖSS’de doğru cevaplan kodlamamızı bekleyen sistem; şimdide geleceğimizi, hayatimizi kodlamamızı istiyordu. Bu tercih dönemi, kara kutuların basitçe kodlanmasından çok daha büyük bir anlam ifade ediyordu bizler için. Vereceğimiz kararla hayatımız boyunca ismini taşıyıp, geleceğimizi şekillendirecek okulumuzu tercih edecektik. Hukuk Fakültesi’nde okuma isteği henüz ortaokul yıllarında kalbime girmişti, peki ya üniversite? Bu bölümü hangi üniversitede okumalıydım? Eğitim hayatı ve çocukluğunun büyük bir kısmını İstanbul’da geçirmiş birinin, dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul’u terk etmesi tabiî ki düşünülemezdi. Çember daralmış, İstanbul’da bir üniversitede hukuk eğitimi almaya karar vermiştim. ÖSS’de aldığım yüksek puan sayesinde birçok üniversiteye yerleşebilme imkânına sahiptim. İstanbul’da bulunan üniversitelerin neredeyse tamamım gezdim, hemen hemen hepsinin tanıtım günlerine katıldım, katılamadıklarımı internetten inceledim. Gördüm ki, Kadir Has Üniversitesi, eğitim kadrosu, uluslararası bağlantıları ve ders içerikleriyle kaliteli bir yüksek öğrenim merkezi; fiziki yapısı, şehrin merkezinde oluşu ve sosyal imkânlarıyla da gerçek anlamda bir üniversite. ÖSYM sonuçlan açıklandığında mutluluğum ikiye katlamış, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 2005 yılında kabul ettiği 5 tam burslu öğrenciden biri olmuştum. Artık bu üniversitenin ismini bir ömür boyu sadece diplomamda değil, kalbimde de taşıyacaktım. Eğitimim boyunca üniversitemin maddi ve manevi desteğini hep arkamda hissettim. Bu sayede derslerime daha rahat yoğunlaşıp, aldığım başarılı not ortalamaları ile iki kez Şeref Listesi’ne bir kez de Üstün Şeref Listesi’ne girmeye hak kazandım.
Şimdilerde Kadir Has Üniversitesi’nde geçirdiğim 5 yılı büyük bir gurur ve özlemle yâd ediyorum. Merhum Kadir Has’ın eğitime olan desteğini anlatmak için sarf ettiği o meşhur söz halen kulaklarımda çınlıyor: “Vatan borcu ödüyorum”. Ben de üniversiteme olan manevi borcumu ödeyebilmek için, eğitim gördüğüm süre boyunca çalışmalar yürüttüm. Henüz ikinci sınıf öğrencisiyken Kadir Has Üniversitesi Hukuk Kulübü Başkanlığı’na seçildim. Üçüncü sınıfta ise Hukuk Kulübü’nün Denetleme Kurulu’nda yer aldım. Çalışmalarımız esnasında üniversitemizden sınırsız destek gördük. Arkadaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz ‘Liderler Kadir Has’ta Buluşuyor Zirvesi’ ile siyasi parti liderlerini okulumuzda ağırladık. Siyasete hukuk penceresinden bakıp, sadece okulumuzda değil, tüm Türkiye’de ses getirdik. Gerçekleştirdiğimiz ‘Ankara Gezisi’ ile Hukuk Fakültesi öğrencilerinin, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, TBMM ve Adalet Akademisi gibi kurumların teorik işleyişinin yanı sıra pratik işleyişleri hakkında da fikir sahibi olmalarını sağladık. Birçok konferans, panel ve söyleşi gerçekleştirdik, önemli hukukçuları okulumuzda ağırladık. İstanbul Hukuk Kulüpleri Birliği’nin de daimi üyesi olan kulübümüz, gerçekleştirilen birçok organizasyonda ev sahibi sıfatım üstlendi. Tüm bu organizasyonlar Üniversitemizin büyük destekleriyle gerçekleşti. Sadece görev aldığım kulüplerin değil, üniversitemizin diğer tüm kulüplerinin de benzer çalışmaları gerçekleştirip, aynı desteği aldıklarına şahit oldum. Üniversitemdeki kulüplerin yanı sıra ÎGEP (ideal Gençlik Platformu) ve YGG (Young Geo Club) gibi önemli kuruluşlarda üst düzey yöneticiliklerde bulundum, bu topluluklar aracılığıyla birçok sosyal sorumluluk projesine imza attım. Hukuk Kulübü ile IGEP ve YCG’ın ortaklaşa projelere imza atmasına aracılık ettim.
Üniversite eğitimimiz boyunca iyi bir hukukçunun sahip olması gereken tüm bilgi ve donanım, okulumuzun birbirinden değerli hocaları tarafından bizlere aktarıldı. Lise yıllarında hep söylene gelen “üniversite de hocalarınızın yüzünü ders haricinde göremezsiniz” klişesinin Kadir Has Üniversitesi’nde gerçek olmadığını öğrendim. 5 yıl boyunca ders haricinde de istediğimiz zaman hocalarımızın yanına gidebiliyor, kendileriyle rahatça görüşebiliyorduk. Öğlen yemeklerim hocalarımızla birlikte yiyip, gündelik olaylardan konuşup bir arkadaş gibi sohbet edebiliyorduk. Bu bağ sayesinde mezun olduktan sonra önümüzdeki birçok kapı da rahatça açıldı. Avukatlık stajımı Türkiye’nin önde gelen büyük hukuk bürolarından birinde gerçekleştirdikten sonra yüksek lisans eğitimi için Almanya’nın Göttingen Georg-August Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başvuruda bulundum. Göttingen Üniversitesi, Times Higher Education 2011 yılı verilerine göre Almanya’nın en iyi, dünyanın ise en iyi 43. üniversitesi seçilmişti. Böylesine bir okuldan kabul alabilmek bir hayli zordu. Üniversitede yakın ilişkiler içersinde bulunduğum Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Tekin Memiş ve Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mustafa Dural’ın referansları ve çabalan, kabul almama büyük katkı sağladılar. Referans mektuplarının yanı sıra, üniversite yıllarında katıldığım konferans, panel ve söyleşiler; gerçekleştirdiğim organizasyonlar ve üstlendiğim görevler, yüksek lisansa kabul edilmemde etkili diğer faktörlerdi.
Eğitim hayatıma hâlihazırda Göttingen Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam etmekte ve Elektronik Ticaret Hukuku üzerine gerçekleştirdiğim Master eğitimimi bu yıl içerisinde tamamlamayı hedeflemekteyim. Eğitimim süresince sadece master tezine odaklanmak yerine farklı hukuk alanlarında da çalışmalar yürütmeyi ve bilgi birikimimi arttırmayı hedefledim ve bu hedef doğrultusunda Legal Hukuk İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuk Dergisi’nin 35. sayısında bir makale yayınladım, ikinci makalem ise başka bir hukuk dergisinin Kasım-Aralık ayı sayısında önümüzdeki günlerde yayınlanacak.
Bugün durup geriye doğru baktığımda görüyorum ki, tüm bu başarılarımın arkasında, gerçekleştirdiğim çalışmaların ardında, aldığım nitelikli eğitim yatıyor. 2005 yılının Temmuz ayında karaladığım o küçük kutucuklar bugün bulunduğum yerde büyük pay sahibiler. Ben Kadir Has Üniversiteli olmaktan gurur duyuyorum. Bugün bir kez daha tercih yap deseler, o forma yine gönül rahatlığıyla üniversitemin adını kodlardım...