Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Çin’in Chengu şehrinde bulunan Southwest Jiaoton Üniversitesi arasındaki bilimsel araştırma ve işbirliği çalışmaları üç yıl öncesine dayanıyor.
Birbirinden çok uzak iki akademik kuruluş arasında bu denli yakın bir işbirliğinin kurulmasında hiç şüphesiz ki Kadir Has Üniversitesindeki araştırma gruplarının Avrupa Çerçeve programlarıyla desteklenen projelerde çok aktif rol almasının büyük rolü olmuştur, özellikle, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde geleceğe uzanan telekomünikasyon teknolojilerinde büyük deneyim kazanılması ve bu deneyimin doğurduğu önemli sonuçların uluslararası saygın bilimsel delgilere yansıtarak tüm dünyada duyulması da bu işbirliğinin gelişmesinde etkili olmuştur, örneğin, Avrupa’nın seçkin üniversite ve endüstri kuruluşlarının partner olarak yer aldığı ve Kadir Has Üniversitesinin de içinde bulunduğu WIMAGIC (Worldwide Interoperability Microwave System for Next-Generation. Wireless Communications) adlı bir Avrupa 7. Çerçeve Projesi’nin bu işbirliğinin oluşmasında önemli bir katkısı oldu. WIMAGIC Projesi, 4G WIMAX diye adlandırılan, gelecek nesil kablosuz mobil haberleşme sisteminin çok yüksek mobilitelerde çalışabilen bir versiyonunun standartlarıyla ve geliştirilmesiyle ilgiliydi. Khas araştırma grubu bu sistemin tasarımından sorumlu olup, saatte 460 km-saat hızlara ulaşabilen hızlı trenlerde bile çalışabilecek yeni ve özgün tekniklerin geliştirilmesini amaçlamaktaydı. WIMAGIC başarı ile sonuçlandı. Grup, bu konularda birçok bilimsel yayın yapma başarısını elde etti. Grubun geliştirdiği algoritmalar, bir proje partneri tarafından çip içine yerleştirilerek, dünyanın her yerinde çalışan yeni kuşak çok yüksek hızlı WIMAX sisteminin bir parçası oldu.
Bu projede grubun çalışmaları Çin’den ses getirdi. Çin son 10 yıl içinde bütün ülkeyi hızlı trenlerle donattı. Bu trenler için geniş bandh yeni kuşak bir haberleşme sisteminin tasarlanması gerekiyordu. Bu nedenle, yüksek mobilite için geliştirdiğimiz özgün teknikler aynı konularda çalışan kuruluşların büyük ilgisini çekti. Bunun bir sonucu olarak, Southwest Jiaotong Üniversitesi’nden, Mobil Haberleşme Enstitüsü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Pingzhi Fun’ın girişimi ile 2011 yılında Kadir Has Üniversitesi ve Southwest Jiaotong Üniversitesi arasında bilimsel araştırma ve geliştirmeye dayalı öğretim üyesi, lisans ve lisansüstü öğrenci değişimini öngören bir akademik işbirliği protokolü imzalandı.
Ana kampüsü Chengdu’da bulunan Southwest Jiaotong Üniversitesi, yaklaşık 40 bin öğrenciye sahip olup, mühendislikte Çin’in en önde gelen üniversitelerinden birisi olarak bilinmektedir. Bu protokol imzalandıktan sonra, iki üniversite arasında bilimsel araştırmaya dayalı işbirliği gittikçe ivme kazanarak devam etmektedir. Bu kapsamda, iki kuruluşun eş başkanlığında IEEE (International Workshop on High Mobility Wireless Communications) destekli uluslarararası alanda yeni bir çalıştay oluşturulmuştur. Çalıştay’ın ilki 2012’de Chengdu’da ve İkincisi de bu yıl Shanghai’de başarı ile gerçekleştirilmiştir. 2014’te yapılacak olan 3. Çalıştay için İstanbul güçlü bir aday olarak görülmektedir. Bu yıl, Southwest Jiatong Üniversitesi ile ortak olarak telekomünikasyon dalında 2013 International Forum on Advances in Information Coding and Wireless Communications adlı bir Forum düzenlenmiş, bu Forum’da telekomünikasyon dalında uluslararası üst düzeyde tanınmış 14 bilim insanı davet edilerek bu etkinliğe katılan çok sayıda katılımcı kitlesine telekomünikasyonda en son gelişmeler aktarılmış ve ortak projeler geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca bu Forum kapsamında iki kuruluşun eşbaşkanlığını yürüttüğü Challenges and Opportunities in Wireless Communications adlı bir panel organize edilmiştir. Bunlara paralel olarak iki kuruluş arasında ortak bilimsel çalışmalar başarı ile sürdürülmekte, prestijli bilimsel dergilerde özel sayılar ve makaleler yayınlanmakta ve konferanslara katılınmaktadır.
TİAN FU ZHİ GUO’DA BİR PANDA ŞEHRİ
Southwest Joaotong Üniversitesi’ne birkaç ay önce gerçekleştirdiğim ikinci ziyaretimde Chengdu kentini ve bu kentte yaşayan insanları daha iyi tanıma fırsatı buldum. Bu vesileyle, bunlarla ilgili öğrendiklerimi ve gözlemlerimi de sizlerle paylaşmak isterim.
15 milyon nüfuslu Chengdu, Çin’in Sichuan eyaletinin merkezi durumunda. Ekonomi, ulaşım ve haberleşme açılarından Çin’in güneybatısının en önemli kentlerinden ve Çin’in 4. yaşanabilir kentinden birisi olduğu belirtilmektedir. Şehrin doğal güzellikleri ve tarihi eserleri gerçekten hayranlık verici. Bütün Sichuan eyaleti için söylenen ilginç bir söz var: Tian fu zhi guo! Yani bolluk, bereket ve zenginlik ülkesi.
Chengdu’nun tarihi bir hayli eski. Kent, Çin coğrafyasının prehistorik kültürlerinden biri olan ve Bronz Çağı’na karşı gelen Sanxingdu kültürünün merkeziymiş. Kentin ismiyle ilgili ilginç bir not da, Chengdu’nun M.Ö. 316’da kurulduğundan beri ayni ismi taşıması. Marco Polo’nun da ziyaret ettiği bu kent, aynı zamanda M.S. 96O’da dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan kağıt paranın da doğduğu yer olarak biliniyor.
Chengdu için bir panda şehri denebilir. Doğanın Chengdu’ya en değerli armağanı olan bu sevimli canlılar şehrin maskotu olmuş durumda. Futou Dağı’nın eteklerinde kurulu Panda Yetiştirme Merkezi her yıl milyonlarca turisti bu kente çekiyor. Bu merkez, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan pandalarla ilgili psikolojik ve sağlık denetimlerini yapan ve onların özel üreme işlevlerini yerine getiren birçok kliniğin yer aldığı, bir bambu ormanından oluşan çok geniş bir alan içinde yer almakta. Pandaların çok sevilmesinin bir nedeni de siyah-beyaz renkleriyle, Yin-Yang felsefesinin sembolü olarak görülmeleri. Taoizmin temel prensibine göre siyah ve beyaz, doğada iki karşı kutup. Bu iki kutup bir denge içinde var oluyor.