Cibali Postası’nın pek yakında yayınlanması planlanan ikinci sayısında yine Kadir Has Üniversitesi’nin de bir unsuru oluğu Fener-Balat-Cibali semtlerinden ve üniversiteden ilgi çekici haberler yer alacak.
Kadir Has Üniversitesi öğrencilerinin, başta Cibali Mahallesi olmak üzere komşuları Fener-Balat mahalleleriyle etkileşimini arttırmak amacıyla hazırlanan Cibali Postası yayın hayatına geçtiğimiz Aralık 2001 ’de başladı.
Projesi bir yılı aşkın süre önce hazırlanan Cibali Postası çizgisini, üniversitenin akademik-sosyal olanaklarım, eşsiz bir tarihi ve kültürel dokuya sahip Cibali-Balat-Fener Mahalleleri’nin kimlikleriyle birleştirerek hazırlanan haberleri tüm Türkiye’ye duyurmak olarak belirledi.
4O’LI YILLARIN GAZETELERİNDEN ESİNLENİLDİ
Prof. Dr. Bülent Çaplı, Dr. Ayten Görgün Smith ve Ulaş Tosun’un destekleriyle Kadir Has Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan Cibali Postası’nın yayın periyodu aylık olarak belirlendi.
Tasarımını Hande Çalık Baş’ın l940’lı yıllardan ilham alarak gerçekleştirdiği, sekiz sayfalık yayının isim babası ise deneyimli gazeteci-tv programı sunucusu Khas Pusula Akademisi Direktörü Mithat Bereket.Gazetenin ilk sayısını mahalleli kimliğine vurgu yaparak takdim eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın, kaleme aldığı yazısında şunları söylüyordu:
“Kadir Has Üniversitesi olarak 15. yaşımızda 10 yıldır Cibaliliyiz. Toplumsal yaşamda üniversitenin bir rolü de içinde yaşadığı semtle bütünleşerek, semtin gelişimine katkıda bulunmasıdır. Bu gazeteyle, üniversiteyi komşularımıza, komşularımızı da üniversiteye anlatabileceğimiz bir iletişim ortamı oluşturmak istedik. Tarihi yarımadanın merkezinde şekillenen Cibaliliği de tüm Türkiye'ye anlatmak istiyoruz.”
2O’Yİ AŞKIN HABERE İMZA ATTILAR
Cibali Postası’nın üniversitelilerden oluşan ekibi ise gazetenin ilk sayısında 20’yi aşkın habere imza attı. Üniversitenin semti ilgilendiren aktivitelerinin ötesinde, semtin aktüalitesini de kapsayan haberler hazırlayan ekip, bu bağlamda sırasıyla şu konulan haberleştirdi.
Khas öğrencilerinin Van-Erçiş Depremi’nin ardından kendi insiyatifleriyle topladıkları yaşamsal malzemeleri bizzat afetzedelere ulaştırma öyküleri; aralarında yerel yönetimler, kent planlamacıları, sosyologlar ve mimarların da bulunduğu geniş bir kesim tarafından tartışılan ‘Kentsel Dönüşüm Uygulamaları’nın, konunun ana muhatabı mahallelilerin gözüyle incelenmesi; tarihi bin yıllara ulaşan semtte folklorik informal inançların günümüzde yaşatılan pratiklerinin Ayın Biri Kilisesi vasıtasıyla haberleştirilmesi; Rum Patrikhanesi nedeniyle semtin tarih içinde bir müzik merkezi olarak değerlendirilmesini içeren “Fener-Balat-Cibali’nin Seslerini Dünya Dinliyor” isimli haberler yer aldı.
Gazetede bu haberlerin yanı sıra Erasmus Öğrencilerinin algısında Khas ve İstanbul, başarılarıyla öne çıkan öğrencilerin öyküleri ve semtin tanınmış simalarının portrelerim içeren başlıklar da yer aldı.
Her sayıda yer alacak iki sabit köşesi bulunan Cibali Postası’nda, bölgenin sosyal yapısına ilişkin ipuçları taşıyan fotoğrafların yayınlandığı fotoğraf köşesi ve üniversite arşivinde bulunan sinema filmlerinden, ayın gündemine uygun olarak yapılan seçkinin yer aldığı sinema köşesi de bulunuyor.
2 BİN ADET BASILDI VE TÜKENDİ
İlk sayısı 2 bin adet basılan Cibali Postası’nın, semtte ilk dağıtımım da gazetede emeği geçen öğrenciler yaptı. Bunun yanı sıra Cibali- Fener-Balat’ta yer alan kütüphane, kıraathane, taksi durakları, dernek ve kültür merkezlerine toplu olarak verilen gazetenin semt içinde olabildiğince fazla okuyucuya ulaşması sağlandı.
Cibali Postası bu adreslerin dışında aralarında üniversite, devlet kurumlan ve gazetecilerin de bulunduğu bini aşkın adrese ulaştırıldı. Gazete dağıtımı yapan öğrencilerin aktardıkları izlenimler ve ulusal basında Cibali Postası’na ilişkin yer alan 10’na yakın haber Kadir Has Üniversitesi öğrencilerinin, bu samimi gayretlerinin karşılıksız kalmadığını gösterdi.