Bu yazıda dil öğrenimi konusuna dijital bir perspektiften bakarak yabancı dil öğrenirken kullanılabilecek ücretsiz dijital ve online araçları detaylı şekilde açıklamaya ve kendi deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım.
Her ne kadar dijital dil öğrenme araçlarında İngilizce’ye yönelik kaynaklar diğer dillere göre çoğunluktaysa da, farklı diller öğrenmek için de etkili dijital araçlar mevcut. Bu yüzden, aşağıdaki araçları sadece İngilizce için kullanmak üzere düşünmemekte fayda var. Hatta, bazı araçlar İngilizce dışında belirli dillerin etkili öğrenilmesi için geliştirilmiş durumda ve bunların dünya genelinde oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Yani, dil dünyası elbette İngilizce’den ibaret değil.
Yabancı dil öğrenmenin sosyal, kültürel ve maddi kazanımları olmakla birlikte daha dijital bir pencereden baktığımızda vücudumuzun dijital merkezi olan beynimize olan faydalarına odaklanmak yerinde olacak. Şöyle ki, yeni bir dil öğrenmek çok iyi bir beyin jimnastiği ve bu süreç her ne kadar zorlayıcı olsa da beyin gelişimine muazzam katkılar sunuyor. Amerika’daki Ulusal Eğitim Derneği’nin araştırmalarına göre yeni bir dil konuşmak kendi anadilimizdeki dilbilgisi anlayışını da güçlendiriyor, kelime haznesini genişletiyor, hafızayı geliştiriyor, dinleme ve okuma becerilerini arttırıyor. Kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarına göre her hafta ortalama 90 dakikalık bir süre yabancı dil öğrenmeye çalışan, pratik yapan öğrencilerin bir dönem sonunda gözle görülür bir şekilde hem matematik hem sözel ders notlarında artış olmuş. Kendi eğitim hayatımda 2 yıl hazırlık sınıfı okumuş ve yaklaşık 10 yıldır da hazırlık programlarında çalışmakta olduğum için çok net söyleyebilirim ki genel ve kapsamlı bir fakülte eğitiminden önce yoğun ve etkili bir yabancı dil öğrenme programı, fakültede çok başarılı sonuçlar getirecektir. Peki bu yoğun dil öğrenme süreçlerini hangi dijital araçlarla destekleyebiliriz?
Bir dili akıcı şekilde konuşmanın en etkili yolunun o dili anadili olarak konuşan kişilerle sohbet etmek ve mümkünse o dilin ortamında belirli bir süre yaşamak olduğu gerçeğini bir kez daha vurgulayarak günümüz teknolojilerinin bize sunduğu nimetlere odaklanalım: İşte yabancı dil öğrenmeyi hızlandıran ücretsiz dijital araçlar:
Busuu: www.busuu.com
Daha çok mobil uygulaması ile öne çıkan, hatta geçtiğimiz yıllarda “en iyi dil öğrenme uygulaması” ödülü de almış olan Busuu, kullanıcılarına 10’dan fazla sayıda dili öğrenme imkânı sunuyor ve bedava erişimle hem zengin dil öğrenme kaynaklarına hem de dünyanın dört bir yanından kişilere ulaşıp konuşarak öğrendiklerinizi pratik yapmayı mümkün kılıyor. Dil öğrenme süreçlerinin yüksek bilinç seviyesinde, konsantre bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine inanan bir öğretmen olarak websitesinde “Busuu'yu yanına al ve boş vakitlerini değerlendir; otobüs kuyruğunda ya da bir arkadaşını beklerken” ifadesini pek kabul etmek istemesem de, gün içinde çok farklı ortamlarda dil pratiği yapmak için Busuu’yu edinip, hatta oldukça makul bir ücret karşılığında premium üye olup, uygulama içi avantajlardan da yararlanabilirsiniz. Böyle bir yatırımın size müthiş kazanımlar sağlayacağı ortada!
Duolingo: www.duolingo.com
İngilizce öğrenmeye heves eden birçok kişinin aşina olduğu Duolingo’nun websitesi ve oldukça kullanışlı uygulaması mevcut. Lingualeo uygulamasıyla isim benzerliğinden dolayı epey karıştırılıyor ama zaten içerikleri de oldukça benzer. Bu sitede İngilizce ve Almanca öne çıkan diller, ama bunların yanı sıra eğer İngilizce biliyorsanız İspanyolca, Fransızca ve daha birçok dili de rahatça öğrenebilirsiniz. Duolingo birçok anlatımı ve aktiviteyi oyun gibi sunuyor; yeni gramer konularını ve kelimeleri başarılı bir şekilde öğrendikçe rozetler kazanıp üst seviyelere çıkıyorsunuz ve yeni içerikleri açabiliyorsunuz. Öğrenmeyi heyecanlı hale getirmeyi başaran Duolingo’nun, diğer kullanıcılarla yarışma özelliği de var. Çok çeşitli aktivite ve uygulama için oyunların öne çıkanlarından biri de immersion. Bu kısımda öğrenmekte olduğunuz dilde çeviri yaparak pratik kazanabiliyorsunuz. Dil öğrenme konusunda faydalı ipuçları ve zengin ilave içerik paylaşımlarını sosyal medya hesaplarından da takip etmenizde fayda var.
FSI Language Courses:
www.fsi-language-courses.net
www.livehngua.com
1950’lerde, Amerika’nın dış dünyaya yönelik açılımlarını desteklemek için Foreign Service Institution adlı kurum askerlerin, ajanların, diplomatların ve diğer devlet çalışanlarının hızlı ve etkili bir şekilde yabancı dil öğrenimini sağlamak için seri olarak kurslar geliştirdi. Bu kursların ana kaynağını oluşturan yazık ve sesli dosyalar internete yüklendi ve herkesin ücretsiz kullanımına açıldı. Bu cevher kaynak günümüzde 50’ye yakın dilin öğrenme kaynaklarını sunuyor. Örneğin İspanyolca temel kursta 4 farklı seviyede yazılı kaynakların yanı sıra sesli kaynaklar da mevcut. Eğer FSI dil kurslarını beğenirseniz buna benzer Peace Corps Language derslerini de seveceksiniz.
Penpaland: www.penpaland.com
Günümüzün dijital mektup arkadaşı olarak da nitelendirebileceğimiz, online olarak yazışma, fotoğraf, video ve dosya gibi multimedya paylaşımları, yabancı dil öğrenme, kültürel boyutta içeriklerle kültürlerarası öğrenme ve farkındalık gelişimi gibi birçok olanaklar sunan Penpaland ücretsiz bir sosyal ağ sitesi. Yeni kişilerle tanışmak, sohbet ederek yabancı dilinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka üye olmalısınız. Bir Türk dijital yatırımı olması itibariyle de gönülleri cezbetmiyor değil...
Lang-8: www.lang-8.com
Lang-8,180’in üzerinde ülkede kullanılan uzakdoğu menşeli ücretsiz dil eğitimi sitesi. Websitesinde 20’den fazla arayüz dili mevcut ama maalesef Türkçe yok, dolayısıyla İngilizce bilginizle yeni diller öğrenebilirsiniz. Özellikle yazma becerinizi geliştirmek için çok kullanışlı sitelerden biri. Siteye pratik bir şekilde kaydolarak öğrendiğiniz dilde kısa yazılar yazabilirsiniz. Yazdığınız yazılar o dili ana dili olarak konuşan kişilere gözükür ve bu kişiler yazılarınızda düzeltmeler yapabilirler. Buna karşılık siz de sizin dilinizi öğrenenlere yardımcı olabilirsiniz. Kısacası imece usulü paylaşarak, interaktif öğrenme Lang-8 ile mümkün.
BBC ve British Council:
www.bbc.co.uk/languages
www.britishcouncil.org.tr/en/english
İngiltere artık dil ve kültür pazarlayan bir ülke ve İngiltere’nin resmî medya aracı BBC ve Birleşik Krallık’ın dünyaya açılan kültürel yüzü British Council da bu konuda üzerine düşeni ziyadesiyle yapıyor. Dil öğrenmek isteyenlere de bu imkânları kullanmak kalıyor... BBC’nin 4O’a yakın dili öğrenme ve pratik yapma imkânı sunduğu sitesinde birçok materyal bulabilirsiniz. British Council’in özellikle Türkiye’ye yönelik sunduğu içerikleri daha samimi ve kendinize yakın bulmanız mümkün. Özellikle günlük dilin etkili kullanıldığı interaktif video içerikler yeni başlayanlar için çok yararlı ve eğlenceli. Ancak, BBC’nin dil öğrenme sitesinin artık yeni içerikler eklenmeyen, güncellenmeyen bir platform olduğu notunu düşmekte de fayda var. British Council ise son derece güncel ve sosyal medyayı da çok etkili kullanıyor. Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin takip etmesinde fayda var.
Memrise: www.memrise.com
Aslında sadece dil öğrenmek üzere tasarlanmamış olan, tıpkı Coursera, Khan Academy, Udemy, Canvas ve FutureLearn gibi uzaktan e-öğrenme sistemi ile çalışan bir MOOC aracı olan ve içeriğinde çeşitli sosyal ve bilimsel alanlarda 300’den fazla kursun yer aldığı Memrise ile yabancı dil öğrenenler için geliştirilmiş flaş kartlar sayesinde kelime bilginizi çok güzel geliştirebilirsiniz. Siteye ücretsiz kayıt olduktan sonra kendi flaş kart destenizi oluşturabilir veya hazır olanları kullanabilirsiniz.
iTalki: www.italki.com
“İstediğiniz dili akıcı şekilde konuşun” sloganıyla gayet iddialı bir şekilde sizi karşılayan iTalki, öğrenmekte olduğunuz dili dünyanın farklı yerlerinden insanlarla birebir konuşarak pratik yapma imkânı sunuyor. Dilerseniz bu sitede ücretli bir dil öğreticiniz olabilir veya başka kişilerle ücretsiz şekilde eşleşerek birbirinizin yabancı dil öğrenimine yardımcı olabilirsiniz. Mobil cihazlar için uygulamaları da mevcut olan iTalki’yi çok seveceksiniz.
EnglishCentral: www.englishcentral.com
Dinleme, konuşma ve ketime becerileri üzerine çok zengin ve özgün içerikleri olan EnglishCentral akademik ortamlarda da yaygın şekilde kullanılan, başarılı Online İngilizce öğrenim çözümleri arasında yer alan ve bir Türk markası olarak da gönülleri fetheden, ücretsiz kayıt olabileceğiniz bir servis sağlayacıdır. EnglishCentral platformu web ortamında bulunan en iyi İngilizce videoları, patentli InteltiSpeech konuşma değerlendirme sistemi, akıllı kelime öğrenim araçları ve canlı öğretmenlerle etkili bir şekilde birleştirerek, size web ve mobil ortamlarında keyifli bir şekilde hizmet sunar. “İzle- Öğren-Konuş” mantığıyla çalışan bu dijital araçta kendi sesinizi dinlerken keyif alacağınız kesin. Hele ki sizin konuşmanızı beğenmeyip “daha iyisini yapabilirsin” şeklinde yorum yaptığında bu uygulamayı daha çok seveceksiniz!
Podcastler ve TED Konuşmaları: ed.ted.com
Dil öğrenme podcastleri öğrendiğiniz dilde dinleme ve anlama becerinizi geliştirmek için en güzel yöntemlerden biri. Özellikle mobil cihazlarda kullanımı çok pratik olan podcastler genelde yalnızca sesli kaynaktan oluşuyor, fakat bazılarında video görüntü ve metin dosyası da bulabilirsiniz. Başlangıç orta ve gelişmiş seviyelerde podcastleri iTunes Language Courses’ta bulabilirsiniz. Her ne kadar bir müzik platformu olarak ön plana çıksa da SoundCloud da oldukça zengin dinleme içerikleri sunuyor. Google’da kısa bir araştırma yaparak çok kaliteli ve eğlenceli podcast içeriklerine ulaşabilirsiniz. Meşhur TED konuşmalarım podcast şeklinde dinlemeyi denediniz mi hiç? Çok farklı konularda binlerce konuşma videosunu altyazı seçenekleriyle izleme ve hatta dinlediğinizi ne kadar anladığınızı da ölçüp değerlendirme imkânı sunan TED’in eğitim platformu ed.ted’de dinleyerek öğrenmenin tadını çıkarın!
Otantik İçerikler, Yerel Materyaller
Öğrenmek istediğiniz dilde belirti bir seviyeye geldikten sonra o dilde oluşturulmuş doğal materyallerle çalışma zamanı gelmiştir. Öğrendiğiniz dilin ülkesine ait günlük gazeteleri, dergileri, haber sitelerini ve radyoları internetten takip edebilirsiniz ve tamamen ücretsiz bir şekilde dil öğreniminize “hayat boyu öğrenme” mantığıyla devam edebilirsiniz. Bunun için haber sitelerini takip edebileceğiniz pratik dijital araçlar mevcut. Mesela; Pressreader, Flipboard, Newsstand, BuzzFeed, News Repubtic, News Free, Ebook Reader, Bluefire Reader. Takip etmek, fırsat buldukça okumak istediğiniz konuları, yayınları seçiyorsunuz, tek tıkla açıp okuyorsunuz. Tabii ki basılı kitap ve dergileri okumak kadar keyif vermeyecektir ama okumanın her türlüsünün faydalı olacağı kesin.
Hazır internete girmişken üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu’nun prep.khas.edu.tr adresti websitesini de incelemenizi ve İngilizce öğrenmek için faydalı kaynakların yer aldığı bu sayfaya göz atmanızı da öneririm: bit.ly/khasprepkaynaklar