İstanbul’un sosyo ekonomik anlamda en kırılgan semtlerinden Cibali’de hayata geçirdiği ‘Komşuluk Hakkı’ sosyal sorumluluk projesi ile unutulmuş bir geleneği yeniden canlandıran Kadir Has Üniversitesi, önce komşularının ihtiyaçlarını belirliyor ardından bunları karşılamanın yollarını arıyor.
Komşuluk, en az ‘çift sanlı köy yumurtası’ kadar yabancı bir kavram günümüz İstanbul inşam için, ikisinin de tadım neredeyse hiç bilmeyiz; bizim için onlar uzak diyarlara, domatesin hormonsuz, mısırın GDO’suz (genetiği değiştirilmiş organizma) yenildiği, çocukların komşu teyzelerin elinde büyüdüğü, işlerin imece usulü yapılıp, düğünlerin cenazelerin top yekûn kotarıldığı; kısacası Durkheim’in tabir ettiği organik dayanışmanın en saf haliyle hüküm sürdüğü pastoral bir hayata aittir. Komşuya gitmeyi telgraf göndermek kadar demode bir eylem olarak gören bizler için, “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” sözü ne anlama geldiği pek de anlaşılmayan eski bir atasözünden başka bir şey değildir.
Komşularımızın küllerine olmasa da yardımına, ilgi ve alakasına 21. yüzyılın megapol hayatında da ihtiyaç duyulduğunun farkına varan Kadir Has Üniversitesi, merkez kampüsünün yer aldığı Cibali’de hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi ile soyu tükenmekte olan bu geleneği yeniden canlandırıyor. Bu komşuluk görevini 2001 yılından bu yana “Her komşunun birbiri üzerinde hakkı vardır” felsefesiyle uyguladığı projenin devamı olarak yerine getiriyor.
Kurucusu hayırsever iş adamı merhum Kadir Has’ın anısına yakışır biçimde, içinden çıktığı topluma ve çevresine faydalı olma misyonuyla hareket eden Üniversite, öğrencileri ve akademisyenleri ile İstanbul’un iç göçe en fazla maruz kalan ve bu yüzden sosyo ekonomik anlamda en kırılgan semtlerinden biri olan Cibali bölgesinde mahallelinin ihtiyaçlarının belirlenmesine ve bunların karşılanmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Proje kapsamında bugüne kadar çevredeki yaşam alanlarının güzelleştirilmesine katkıda bulunan, öğrencilere yönelik ücretsiz sanat ve spor kursları açan, küçük yaştaki çocukların olumlu rol modelleri edinmesi için üniversite öğrencilerinin okullara giderek ‘etüt ağabeyliği ve ablalığı’ yapması gibi uygulamaları hayata geçiren Üniversite, yeni projelere ilham almak için mahalle halkı ile birlikte çalışıyor.
Bu amaçla Üniversite komşularını ikinci kez evine davet etti. Geçtiğimiz 5 Mart’da, Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın başkanlığında düzenlenen toplantıya bölgenin fikir liderlerinden oluşan 19 kişilik bir heyet katıldı. Cibali Mahallesi muhtarı, esnafı ve sakinleri ile Fatih Belediye Başkan yardımcısı Hasan Suver ve İstanbul Emniyeti Sosyal işler Müdürlüğü’nden Murat Seyfi’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda bölgede yürütülecek sosyal sorumluluk çalışmaları için mahallelinin fikir ve görüşleri alındı.
Toplantının açılış konuşmasında Rektör Aydın, Üniversitenin içinden çıktığı topluma her anlamda faydalı olmak adına sosyal sorumluluk çalışmalarına büyük emek harcandığım söyledi. Aydın konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversite içinde bulunduğu bölgenin çehresini değiştiren bir güç olmalıdır. Dünyanın önde gelen üniversitelerine baktığınızda bunu görürsünüz. Bizim de böyle bir hedefimiz var. Bu yüzden bu projeyi hayata geçirdik. Iç göçe çok fazla maruz kalmış bir bölge olarak Cibali semti sosyo ekonomik anlamda daha fazla yardıma muhtaç. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz projelerle mahallenin içinde olalım, bizimle birlikte mahalleli de gelişip kalkınsın istiyoruz.”
Toplantı sonucunda Komşuluk Hakkı Projesi kapsamında mahallede yeni çalışmaların başlatılmasına, sağlık taramaları, çevre düzeni ve mimari dokunun iyileştirilmesi, bölge halkına yönelik rehabilitasyon çalışmaları, okul çağındaki çocukların gelişimine katkıda bulunmak amacıyla yetenek taraması, suçla mücadele programlan gibi çalışmaların hayata geçirilmesine karar verileli.
Öncelikli olarak gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında ise futbolun daha geniş kitlelere ulaştırılması, gerek tribünlerde gerekse sahadaki cinsiyet ayrımının azaltılması amacıyla çalışmalar yürüten Türkiye Futbol Federasyonu işbirliği ile bölgede kız futbol okulunun açılması planlanıyor. Hayata geçirilecek proje ile Cibali’deki iki ilköğretim okulundan seçilen kız öğrenciler Kadir Has Üniversitesi futbol sahasında antrenman yapacak.
Bölgede suç oranının yüksek olması ve çok sayıda parçalanmış aile bulunması sebebiyle suçla mücadelede toplum destekli güvenli yaşam alanlarının oluşturulması, sağlıklı bireylerin yetişmesi için ailelere eğitim verilmesi gibi çalışmalar da yeni dönemde öncelikli olacak projeler arasında bulunuyor. Bu kapsamda psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, 24 Nisan’da üniversite Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen etkinlikle, mahallede yaşayan anne-babalara ‘Çocukları ile İletişimleri ve Çocuk Yetiştirmek’ konulu bir seminer verecek.
Bunun yanı sıra 8 Mayıs’da düzenlenecek sosyal sorumluluk maratonu ile bölge için bağış toplanacak. En hızlı olanın değil en çok bağışı toplayanın şampiyon olacağı maratondan elde edilen gelir Cibali Bölgesi’ndeki sosyal sorumluluk projeleri için kullanılacak.
2010’NUN EN ‘HAS’ İSİMLERİ BELİRLENDİ JÜRİ YİNE ÖĞRENCİLERDİ
Kadir Has Üniversitesi öğrencileri tarafından seçilen ‘Yılın En HAS İsimleri’, Cibali Kampüsü’nde düzenlenen ödül töreninde bir araya geldi.
Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen ve öğrenci anketleri sonucu belirlenen Yılın En ‘HAS’ isimleri, medya ve sanat dünyasının ünlü simalarını, Kadir Has Üniversitesi’nde buluşturdu.
Başarılı ve örnek isimlerin ödüllendirildiği törende konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Üniversitemizin kurucusu merhum Kadir Has hayatı boyunca her şeyin en iyisini, en güzelini yapmaya çalışmış, tüm mal varlığı ile topluma faydalı olmayı şiar edinmiş, Türkiye’nin öncü hayırseverlerinden biriydi. Hayatı boyunca toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişileri ve kurumlan tanıtmayı ve ödüllendirmeyi en temel misyonu olarak benimsedi. Bizler de üniversitenin akademik ve idari personeli ve öğrencileri olarak kendisinin anısını yaşatmak adına başarılı, örnek kişi ve kurumlan ödüllendirerek onlara teşekkürlerimizi sunuyor, ayrıca diğer kişi ve kurumlan da teşvik etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Bu yıl dokuzuncusu kez gerçekleştirilen ve yaklaşık 4 bin öğrencinin internet üzerinden kullandığı oylarla belirlenen ‘En Has İsimler’ ödülleri 18 kategoride verildi. Törene Fatih Altaylı, Gülben Ergen, Murat Yıldırım, Sıla, Kerem Tunçeri, Ali Ağaoğlu gibi isimler katıldı.
2010 YILININ EN HAS İSİMLERİ
EN HAS GAZETE: HABERTÜRK
EN HAS KÖŞE YAZARI: YILMAZ ÖZDİL
EN HAS ANA HABER SUNUCUSU: UĞUR DÜNDAR
EN HAS SPOR PROGRAMI: YÜZDEYÜZ FUTBOL
EN HAS AKTÜALİTE PROGRAMI: ŞEFFAF ODA
EN HAS TÜRKÇE YAYIN YAPAN RADYO: POWER TÜRK
EN HAS YABANCI YAYIN YAPAN RADYO: NUMBER ONE
EN HAS EĞİTİM EDİTÖRÜ: YAŞAR ÖZAY (SABAH GAZETESİ)
EN HAS KADIN OYUNCU: BEREN SAAT
EN HAS ERKEK OYUNCU: MURAT YILDIRIM
EN HAS ALBÜM (KADIN): KONUŞMADIĞIMIZ ŞEYLER VAR (SILA)
EN HAS ALBÜM (ERKEK): ADIMI KALBİNE YAZ (TARKAN)
EN HAS YERLİ FİLMİ: AV MEVSİMİ
EN HAS YERLİ DİZİ: FATMAGÜL’ÜN SUÇU NE?
EN HAS REKLAM YILDIZI: ALİ AĞAOĞLU
EN HAS SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ: ÇOCUKLAR GÜLSÜN DİYE (GÜLBEN ERGEN)
EN HAS SPORCU: KEREM TUNÇERİ
EN HAS ÖĞRENCİ KULÜBÜ: BİLİŞİM GÜVENLİĞİ KULÜBÜ
EN HIZLI KOŞAN DEĞİL EN GOK BAĞIŞI TOPLAYAN ŞAMPİYON OLACAK
KOMŞULARI İÇİN KOŞACAKLAR
Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Sorumluluk projelerine ‘İyiliğe Koşu Maratonu’ ile devam ediyor. 8 Mayıs pazar günü düzenlenecek maratonun şampiyonu ise en hızlı koşan değil, en çok bağış toplayan olacak. Elde edilen gelir Cibali Bölgesi’ndeki sosyal sorumluluk projeleri için kullanılacak.
Kurulduğu günden bu yana, ismini taşıdığı hayırsever iş adamı Kadir Has’ın anısına yakışır biçimde, içinden çıktığı topluma ve çevresine faydalı olma felsefesiyle hareket eden Kadir Has Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri ile farklı alanlarda sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.
CİBALİ MAHALLESİ İÇİN YÜRÜYORUZ
Merkez kampüsünün yer aldığı Cibali mahallesi için başlattığı projelerle bir yandan semt sakinleri ile iç içe olurken, diğer yandan da bölgenin gelişip kalkınmasına destek veren Kadir Has Üniversitesi, bölge için şimdi de yardım maratonu düzenliyor.
Kadir Has Üniversitesi’nden başlayıp Balat Hastanesi’ne kadar olan 2,5 kilometrelik parkurda gerçekleştirilecek ‘İyiliğe Koşu’ Sosyal Sorumluluk Maratonu’ndan elde edilen gelir, Cibali Bölgesi’ndeki sosyal sorumluluk projeleri çin kullanılacak.
BU KOŞUDA HIZIN ÖNEMİ YOK
Hızlı koşmanın şampiyon olmaya yetmediği bu maratonda ipi ise internet üzerinden örgütlediği arkadaşları veya paydaşları sayesinde en fazla bağışı toplayan kişi veya kurumlar göğüsleyecek. Maratona katılmak İsteyenler http://activity.khas.edu.tr/ybe_kosu/ adresi üzerinden ‘iyiliğe Koşu Sosyal Sorumluluk Maratonu’na elektronik kayıt yaptırarak, şampiyon olmak için en çok kaynak yaratanın kendileri olması gerektiğini arkadaş ve paydaşlarına duyuracak.
Böylece ‘en çok bağışı toplayan’ kişi veya kurum olmak için yarışmaya başlayacak. Bağışta bulunanlar ise kimin adına bağış yaptıklarını belirterek, istedikleri miktarı aşağıdaki hesap numarasına yatırarak destek olacaklar.
Sosyal sorumluluk projelerine destek vermek için katılımcılar ve dostlarının yapacağı bağış ile ilgili bir limit bulunmuyor. Maratondan elde edilen gelir her gün üniversitenin websitesinde listelenecek.
Yarış sonrası Cibali bölgesinde sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili bilgiler ve proje etkinlik günleri tüm katılımcılara ve kamuoyuna duyurulacak ve katılımları için davet edilecek. Projelerin tüm gelir ve giderleri de haftalık olarak websitesinde duyurulacak.
Banka Hesap Bilgileri:
Hesap Adı: Kadir Has Üniversitesi
Banka: Garanti Bankası
Şube: Balat (Şube Kodu 020)
Hesap No: 6299718
IBAN: TR10 0006 2000 0200 0006 2997 18
İletişim: Kadir Has Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Ofisi 0212 533 6532
Dahili: 1218