Kadir Has Üniversitesi'nin 2009 Yılı İlk Doktora Programı Mezunları: Adımın Başında Dr. Yazıyor Olması Ayrı Bir Gurur

Kadir Has Üniversitesi'nin 2009 Yılı İlk Doktora Programı Mezunları: Adımın Başında Dr. Yazıyor Olması Ayrı Bir Gurur
Asuman Sönmez, Faruk Akın, Haşan Aykın, Mine Aksoy, Süleyman Kale ve niceleri. Onlar, Kadir Has Üniversitesi’nden 2O09’da doktora ünvanlarını almış ilk mezunlar. Şehrin merkezinde, miras alınan tarihi dokunun modern çizgileriyle harmanlandığı ortamda kendini yenilemek ve yukarıya taşımak isteyenlere doktora yapmayı öneriyorlar.

DR. HAŞAN AYKIN
(Takas Bank İç Kontrol Uyum Müdürü)
“HOCALARLA İLETİŞİM ÇOK KOLAY.”

“Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü mezunuyum. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümü’nde yüksek lisansımı tamamladım. Merhum hocamız Prof. Dr. İlhan Uludağ’ın Kadir Has Üniversitesinde bankacılık ve finans alanında ilk doktora programım açtığım duydum. Kendisine ve kurduğu ekibe olan inancım sonsuz olduğu için tereddüt etmeden programa başvurdum. Ve 2O09’da doktora programım bitiren ilk öğrencilerden biri oldum. Tez konum ‘Bankalarda Operasyonel Risk Yönetimi ve Bir Endeks Önerisi (Oryos)’ idi. Mine arkadaşım Takas Bank’da İT Bölümü’nde çalışıyordu, o da doktora programına başladı. Banka’dan üç arkadaş programa başvurmuştuk. Kısmet işte, Mine şimdi akademik kariyerine yardımcı doçent olarak devam ediyor, özgür adlı arkadaşım Merkez Kayıt Kuruluşu’nda şu an çalışıyor. Doktorayı bitirdim ama bankacılıkta devam ettim. Ancak gelecekte ne olacağı belli olmaz. Aldığım eğitimin mesleğimde artı değerleri var. İş yerinde iç kontrol uyum müdürüyüm. Bankanın tüm faaliyetlerinin iç kontrolünü gerçekleştirme ve iç kontrol sisteminin en etkin ve verimli şekilde işletilmesini sağlama; bankanın faaliyetlerine ilişkin uyum kontrolleri yapma; düzenleyici, denetleyici kuruluşlarca yayımlanan mevzuata bankanın uyumunu sağlama üzerine çalışıyorum. Buradaki bakış açısıyla üniversitedeki akademik çalışmalarda uyguladığım yöntemleri halen kendi bölümümde kullanıyorum. Bankamda yapmakta olduğum iş ile ilgili olarak tepeden bir bakış açısına nasıl sahip olmam gerektiğini öğretti bana. Araştırma yapma, analiz, sentez yapmayı öğretti. Kısacası ormandaki çiçeklerin yanı sıra tüm ormanın güzelliğini görmeyi, yönetici bakış açısına nasıl sahip olacağını kazandırdı. Ayrıca adınım başında bir de ‘Dr.’ yazıyor olması ayn bir gurur. Kadir Has Üniversitesinin en büyük özelliği buradaki hocalarla iletişim kolay, bürokrasinin az olması. Hocaların burada yaptığınıza birebir koçluk diyebiliriz. Okulda öğretmen-öğrenci ilişkileri çok sıcak. Okulun kütüphanesi, bulunduğu konumu, ortamı çok güzel. Bu üniversitede özgür, kendine güvenen, sorgulayıcı bireyler yetiştiriyor. Tüm gençlere mutlaka iş yaşamlarında bir dönemde özellikle iş alanında uzmanlık alanları ile ilgili konularda doktora yapmalarım öneririm. Bu programa özellikle iş yaşamına başladıktan sonra kaydolmalarını ve teori ile pratiği Kadir Has Üniversitesinde birleştirmelerini tavsiye ediyorum.”

 

DR. SÜLEYMAN KALE
(Ziraat Bankası Şirinevler Şube Müdürü)
“HOCALARLA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ.”

“ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliğinden mezun oldum. Mezun olduğum dönemde bankacı olmak revaçtaydı. Ziraat Bankası Bankacılık Okulu’nda bir yıllık bankacılık eğitimi alıp uzman olarak çalışmaya başladım. Bankanın sermayeler piyasası daire başkanlığında hazine ürünleri odaklı olarak çalıştım. 1997’de Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bankacılık Bölümü’nde yüksek lisansımı bitirdim. Şube müdürü oldum, birkaç yıl sonra da Kadir Has Üniversitesinde Bankacılık ve Finans Doktorası programına girip 2009’da doktoramı aldım. Tez konum “Veri Zarflama Analizi ile Banka Şubelerinin Performansının ölçülmesi” idi. Halen Ziraat Bankası Şirinevler Şube Müdürü olarak çalışmaktayım. Gelişim ömür boyu süren, sürmesi gereken bir süreç. Çünkü hayat değişiyor. İş hayatının içinde dönem dönem kendinizi yenilemeniz gerekiyor. Bazen de günlük işlerin yoğunluğundan makro bakış açışım yitirebiliyorsunuz. Programı incelediğimde hocaların sektörün önde gelen isimlerinden oluştuğunu gördüm. Bu ihtiyaç ve avantajlar şehrin merkezinde, akşam ve hafta sonlan devam edebileceğim esnek bir çalışma ortamıyla birleşince aradığımı bulduğuma karar verdim. Burada (Kadir Has Üniversitesini kast ediyor) çok özgür bir çalışma ortamı vardı. Sektördeki ve dünyadaki gelişmelere daha farklı pencerelerden bakma olanağı edindim. Hem gelişim hem kariyer anlamında tüm arkadaşlarımın bir üst seviyeye taşındığım gördüm. Kimi arkadaşlarım iş hayatına devam ederken birçoğu diğer üniversitelerde öğretim üyesi oldu. Öncelikle o tarihi dokuda okumanın ayrı bir tadı var. Köklen olan modem bir üniversiteye devam ettiğinizi hissediyorsunuz. Kendimi Cibali’de tütün işçilerinin devamı gibi gördüm. Yeni nesil yeni vardiya; emek vardiyasının yerine bilim vardiyası. Haliç’in kenarında eğitim almaktan keyif alacağınız çok rahat ve arkadaşça bir çalışma ortamı vardı. Üniversite İstanbul’un ve tarihi dokunun ortasında. Hafta sonu okuldan sonra Haliç’te kenarında yürüyüşe çıkabiliyor veya Eminönü’ye uğrayıp çarşıları gezebiliyorsunuz. Tahtakale’ye düşmüş yeni ne var diye karıştırabiliyor veya havanız yerindeyse Bab-ı Ali’den yukarı çıkıp Sultanahmet’i dolaşabiliyorsunuz. Mezuniyetten sonra da okulla bağlantımız devam etti. Üniversite’nin kütüphanesini halen kullanıyorum. Hocalarımla çok rahat iletişim ortamım vardı; onlarla sonradan da devam eden dostluklarımız kuruldu. Beraberce bilimsel çalışma yürüttüğüm hocalarım var. Şehrin merkezinde, miras alman tarihi dokunun modem çizgileriyle harmanlandığı bir ortamda kendini yenilemek ve yukarıya taşımak isteyen herkesi buraya davet ediyorum. Adımın başında Dr. ünvanını taşımak ise ayrı bir gurur.”

 
AKADEMİSYEN MEZUNLARIMIZ

Sosyal Bilimler Enstitüsü Bankacılık ve Finans Bölümü’nde doktoralarını tamamladıktan sonra kariyerlerine akademik dünyada devam edip çeşitli devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yapan mezunlardan birkaçı:

• Yrd. Doç. Dr. Asuman Sönmez: İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi ve KOBİ Geliştirme ve Rekabet Araştırma Merkezi Koordinatörü.

•Yrd. Doç. Dr. Faruk Akın: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Pazaryeri Meslek Yüksekokulu Müdürü

•Yrd. Doç. Dr. Mine Aksoy: Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi ve Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi Müdürü.