Kariyerinde U Dönüşü Doktor Unvanı ile Geldi

Kadir Has Üniversitesinde yürüttüğü doktora çalışmalarının kendisine açtığı yeni bir ufukla birlikte mesleki kariyerine sağlık yöneticisi olarak değil, bir akademisyen olarak devam etmeye karar verdiğini söyleyen İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Sağlık Kurumlan İşletmeciliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Birkan Tapan aldığı ‘doktor’ unvanının kariyerini nasıl değiştirdiğini anlatıyor:

1999 Kabataş Erkek Lisesi ve 2003 Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü mezunuyum. 2004 yılında yine Marmara Üniversitesi’nde Uluslararası Kalite Yönetimi Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Bir sağlık yöneticisi olarak kariyerimin başlarındayken hedefim sağlık sektöründe ağırlığı olan bir hastane grubunda üst düzey yönetici olabilmekti. Bu amaç doğrultusunda bir üst düzey yöneticinin finans alanında derin bir bilgi birikimi olması gerektiğini düşünüyordum. Yaptığım araştırmalarda, merhum hocam Prof. Dr. İlhan Uludağ yönetiminde Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Finans ve Bankacılık doktora programının açılmış olduğunu gördüm. Üniversite ve hocalar hakkında derinlemesine yaptığım araştırmalardan sonra Kadir Has Üniversitesi Finans ve Bankacılık Anabilim Dalı’nda doktora eğitimimi yapmaya karar verdim. Ne kadar doğru bir tercih yaptığımı ise başvuru mülakatları esnasında gördüm. Bölüm ve alan hakkındaki bilgilerim detaylıca sorgulandıktan sonra neden bu programda eğitim almak istediğim ve kariyerime ne gibi katkılar sağlayabileceği konusunda da hocalarımla fikir alışverişi yapma fırsatı yakaladım. Dersler alanlarında uzman, donanımlı öğretim üyeleri tarafından verilmekteydi. Çok zorlanacağımı düşündüğüm bir bölümde, her geçen gün yeni faydalı bilgiler edinerek ve çok büyük keyif alarak derslerimizi tamamladık. Tez aşaması ise benim için tam bir dönüm noktası oldu. Çok kıymetli hocam Prof. Dr. Orhan Şener ile yürüttüğümüz ‘Sağlık Hizmetlerinin Finansman Modelleri ve Genel Sağlık Sigortasının Sürdürülebilirliği’ konulu tezi başarı ile tamamlayıp ‘Doktor’ unvanı almış oldum. Yürütmüş olduğumuz bu bilimsel temelli çalışmalar bende yeni bir ufuk açtı ve ben mesleki kariyerime sağlık yöneticisi olarak değil, bir akademisyen olarak devam etmeye karar verdim. Şu anda İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Müdür Yardımcısı ve Sağlık Kurumlan işletmeciliği Programı’nda öğretim üyesi olarak devam ediyorum. Akademisyenliği seçmemde ve şu anki kariyerimde Kadir Has Üniversitesi ve çok kıymetli hocalarımın çok büyük emeği ve katkısı vardır. Sayenizde yakalamış olduğum bu fırsat ile ben tüm hocalarıma buradan bir kez daha saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Aynı sıralan paylaştığımız pek çok arkadaşım şu anda üst düzey şirketlerde üst düzey yönetici olarak görevlerine devam etmektedirler. Hala birçoğu ile çeşitli vesilelerle bir araya geliyoruz ve sektörel birikimlerimizi paylaşıyoruz. Eğitime yaptığı yatırımlarla bizlere böyle güzide bir üniversitede eğitim alma fırsatı vermiş olan merhum büyüğümüz hayırsever Kadir Has Beyefendi’yi de anmadan geçmeyeyim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Bir ailemiz olarak gördüğümüz üniversitemizin bundan sonra da Yükseköğretime önemli hizmetler vermesi dileğiyle ve şu anda Kadir Has Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan tüm öğrenci arkadaşlarıma da başarılar ditiyorum.