Türkiye’de tasarımın gelişip Ar-Ge yatırımlarının artmasıyla bazı yeni terimlerin kullanımı da doğru orantılı olarak artmaktadır. Geçmişte daha sık kullanılan, invention (buluş) kelimesinin yerini günümüzde inovation (yenilik) almıştır. Bunun sebebi ise, aslında sadece buluş yapmanın tek başına yeterli olmamasıdır. Yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün, süreç, pazarlama yöntemi gibi kaynaklarda yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanması inovasyonun genel tanımıdır.
Önceleri sadece ‘İnovasyon Konferansları5 olarak başlayan, ancak son İM senedir ismi ‘İnovasyon Haftası’ olarak değiştirilen ve içeriği geliştirilerek üniversiteler, profesyonel firmalar, girişimciler ve öğrencileri bir araya getiren bu etkinlik sayesinde inovasyon adına büyük bir adım atılmıştır. Etkinlikte, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden katılan öğrenciler, projelerini sergileyerek firmalarla tanışma olanağı bulmaktadır.
Fabrika Tasarım Kulübü, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü işbirliğiyle katıldığı, 28-29-30 Kasım 2013’te gerçekleştirilen Türkiye inovasyon Haftasında kulübü diğer okulların kulüpleri ile ortak çalışmalar içine sokmak ve çeşitli firmalarla birlikte gelecekte çalıştaylar düzenleyerek öğrencinin kısa süre içerisinde tasarım yapıp, prototip üretme yeteneğini geliştirmek için imkan sağlamış oldu. Bölümün geçmiş dönemlerde yaptığı VtKO ve Seferihisar SlowCity projeleri sergilendi.
Sektörün önde gelen lider firmalarından biri olan VÎKO A.Ş. ile 2011-2012 Güz döneminde üniversite- sanayi işbirliği algısıyla ortaklaşa yürüttüğü ‘Endüstri Destekli Proje5 kapsamında, Bölüm 4. sınıf Ürün Tasarım Stüdyosu Proje V öğrencileri, Prof. Dr. Oğuz Bayrakçı yönetiminde dönemlik proje geliştirdiler. Genç Endüstri Ürünleri Tasarımcısı adaylarının, endüstri kuruluşlarının gerçek tasarım sorunlarıyla karşılaşmalarım ve endüstri şartlan ile doğrudan tanışmalarını sağlayarak profesyonel deneyimlerinin artmasını amaçlayan bu projenin konusu, VİKO A. Ş. tarafından “çoklu priz kullanımım sağlayan kablolu ve/veya kablosuz grup prizler55 olarak belirlendi. Üç gün süren çalıştayda, öğrenciler, tasarıma inovatif bir perspektifle yaklaşarak 6O’tan fazla farklı tasarım grubu geliştirdi. Böylece VİKO firmasının, tasarıma dayalı ürün geliştirmeye ve genç tasarımcılara verdiği önemin ivmesi ile yenilikçi tasarım örnekleri ortaya çıktı.
Bir sosyal sorumluluk projesi olan SlowCity projesinde ise Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencilerinin, ürün özelinde tartışılan biçim-işlevin ötesinde sosyal, kültürel ve çevresel kaygılarla sürdürülebilirlik çerçevesinde, tasarım sorunlarım çözüme dönüştürmeleri amaçlandı. Proje kapsamında Türkiye’nin ilk Sakin Şehri seçilen Seferihisar için ilçe köylerinde üretilen ürünlerin yerel pazarlara ulaştırılması ve bu pazarlarda satılması konusunda çevreci ulaşım ve teşhir çözümleri üretildi.
Tamamen yenilikçi bakış açısıyla gelişen tasarım süreçleri sonucunda ortaya çıkan bu projelerin, İnovasyon Haftası’nda Fabrika Tasarım Kulübü’nün standında sunulmasıyla, katılan misafirlere, firma sahiplerine ve girişimcilere tanıtılma firsatı sağlanmış oldu.
Karmaların Buluştuğu Bir Festival
Festival, içinde yaratıcılık ve çözüm barındıran filmlerle, sürdürülebilirlik hassasiyeti bulunan izleyicileri, destekçileri ve davetli konuşmacıları ile bir buluşma zemini oluşturma işlevi üstleniyor. Toplumun her kesimini bir araya getirerek birleştirici ve kapsayıcı olmayı başaran Sürdürülebilir Yaşam Film Festivalimde bir çiftçiyi, bir iş adamını, öğrencilerini toplayıp gelmiş bir öğretmeni, çocuğunun gelecekte yaşayacağı dünyadan endişeli bir anneyi, akademisyenleri, aktivistleri yan yana otururken ve fikir alışverişinde bulunurken görebilirsiniz.
Dünyada Sürdürülebilir Bir Yaşam
Tarımdan enerjiye, gıdadan ekonomiye, aktivizmden tasarıma ve üretimden tüketime yaşamın her alanının bütüncül bir dünya görüşüne göre yeniden biçimlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediğimiz Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali; günümüzde birçok birey ve kurum tarafından çokça kullanılan sürdürülebilirlik kavramının soyut ve yoruma açık boyutlarına ışık tutuyor. Festival, gerçek hikayelerle ilham vererek, dünyada ‘sürdürülebilir bir yaşam’ için yapılan çalışmaları, eylemleri, düşünce sistemlerini, uygulamaları, öğretileri, yeni bir bilinç seviyesini ve vizyonunu seyirciyle paylaşarak bireyleri umuda ve sağduyuya davet ediyor. Onları, kendilerini güçsüz kılan bir sistemden sıyrılmaları ve kendi güçlerini keşfetmeleri için cesaretlendirmek amacını taşıyor!
Altı Yaşında Bir Sürdürülebilirlik Öyküsü
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali ilk kez 2008 yılında bir grup gönüllü birey tarafından düzenlenirken, yıllar sonra festivalin ulaşacağı ölçek ve kapsam konusunda çeşitli hedefler ve umutlar taşıyorduk. Mütevazı bir düzenlemeyle, tamamen gönüllü insanların işbirliği ve desteği ile gerçekleşen, altı yıl süresince toplam 107 filmin gösterildiği ve yan etkinliklerin gerçekleştiği ilk festivalden bu yana altı yıl geçti. Bu süre içinde gelişen festival, önce İstanbul’da çeşitli salonlarda giderek artan sayıda bir izleyici kitlesine ulaştı. Daha da önemlisi, festivale filmleriyle katkıda bulunmak isteyen yerli ve yabancı yönetmenler; sohbetleri ve sahne gösterileriyle yan etkinliklerde festivali zenginleştiren uzmanlar ve sanatçılar; festivale parasal destek sağlayan kişi ve kuruluşlar; bütün bunların ötesinde, emekleri, zamanları ve becerileri ile festivalin bugünkü boyutuna ulaşmasını sağlayan gönüllü birey ve kuruluşların sayısı giderek çoğaldı. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, geçtiğimiz yıl bir ilki daha gerçekleştirerek Ankara’ya da uzandı...
Festivalin 2013 yılında geldiği nokta, 2008’de mütevazı bir girişim olarak başlayan bu sürecin, ne kadar çok ihtiyaç duyulan bir boşluğu doldurduğunu da gösteriyor. Bu yılki festival; çeviri, düzelti, görsel tasarım, web sitesi yönetimi, iletişim, festival salonlarında koşuşturmaca gibi pek çok işi üstlenerek, düzenleme ekibine destek olan 7O’e yakın gönüllü tarafından gerçekleştirildi. İstanbul’daki salon sayısı 2013’te ikiye çıkarken, festival Ankara’da da eş zamanlı olarak düzenlendi. Başlangıcından bu yana, günümüzde sıkça kullanılan sürdürülebilirlik kavramının soyut ve yoruma açık boyutlarına ışık tutmaya çalışan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, bu konuda dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den örnekler sundu. Gerçek hikâyelerle ilham vermek, dünyada ‘sürdürülebilir bir yaşam’ için yapılan çalışmaları, eylemleri, düşünsel yaklaşımları, uygulamaları, öğretileri, yeni bir bilinç boyutunu ve sürdürülebilir yaşam vizyonunu katılımcılarla paylaşarak umudu ve sağduyuyu yeşertmek; bizi güçsüz kılan bir sistemden sıyrılmamız ve kendi gücümüzü keşfetmemiz için cesaret vermek amacını taşıdı.
Toplumun her kesiminden katılımcıları bir araya getirerek, kapsayıcı olmayı hedefleyen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nde bir çiftçiyi, bir iş sahibini, öğrencileri ile birlikte gelen bir öğretmeni, çocuğunun gelecekte yaşayacağı dünyadan endişeli ebeveynleri, akademisyenleri, aktivistleri yan yana otururken ve fikir alışverişinde bulunurken görebilirsiniz. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 2013 yılında yine içinde yaratıcılık ve çözüm barındıran, birbirinden etkileyici filmlerle katılımcılarını sürdürülebilirlik kavramına ve dünyaya bütüncül bir bakış atmaya davet ediyor.
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Ağırlandı
20-21 -22 Aralık 2013’te düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu sene Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti. Fabrika Tasarım Kulübü’nün ev sahipliğini yaptığı festival, bu sene de birbirinden kaliteli yapımları ağırladı. Festivalde sadece filmler değil, söyleşiler ve müzik dinletileri de yer alıyor. Festival filmleri:
•Agoraphobia (Agorafobi)
•GMO OMGI (Aman Tanrım, GDOI)
•Growing Change (Yayılan Değişim)
•Fighting Goliaih (Kömür Canavarlarına Karşı)
•Warmzeit (Sıcak Zamanlar)
•Trashed (Tarumar)
•Truîh of the Loom (Tezgahın Öyküsü)
•Owerview (Uzaydan Bakış)
•Plan B: Mobilizing to Save Civilization (Plan B: Uygarlığı Kurtarma Seferberliği)
•Betting the Farm (Çiftliğine Bahis)
•An Ecology of Mind (Zihnin Ekolojisi)
•LostRivers (Uyanan Dereler)
•The Human Scale (İnsan Ölçeği)
•Nothing but Chocolate (Çikolata Gibisi Yok)
•Amchi
•Project Wild Thing (Vahşi Şeyler Projesi)
•Green Gold (Yeşil Altın)
•Reactor (Reaktör)
•Enjoy Your Meal (Afiyet Olsun)
bulunmaktadır.