Zümrüd-ü Anka Kuşu, Kaf Dağı’nda Değil Khas’ta Yaşardı

Zümrüd-ü Anka Kuşu, Kaf Dağı’nda Değil Khas’ta Yaşardı

Hep gülümserdi. Sarılmayı çok severdi. Hal hatır sormadan geçmezdi. Cibali Kampüsü’nün bir uçundayken sizi gördüğünde daha kollarını ta oradan açar, koşa koşa size doğru gelir, sarılır, sevgisiyle ışığıyla sizi adeta yıkardı. Muhteşem bir doğa, gezi, kuş ve moda fotoğrafçı idi. Kuşlar hakkındaki bilgisi engindi. Türkiye’nin en büyük kuş fotoğrafları arşivine sahipti. Ekonomi profesörüydü. Ama en önemlisi bir “insan varlık”tı. Güle güle uyu Serhan Hocam!

Kadir Has Üniversitesi’nde 2001-2013 yıllan arasında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Serhan Oksay geçtiğimiz 14 Ağustos’ta yaşamım yitirdi. Oksay, bir yıldır mide kanseri nedeniyle tedavi görüyordu. Elim haber üniversitede duyulur duyulmaz, üniversitenin öğrencisinden hocasına güvenlik personelinden bahçevanına herkes yasa büründü. Büründü çünkü Oksay kendisine değen herkese; kendinden bir parçayı fedakarca verdi; bazen bilgisini bazen zamanını, bazen enerjisini ve en çokta bitmez tükenmez neşesini...

“Öğrencilerimle okulda kantinde oturup sohbet ederiz, üniversitede veya
dışarıda yemeğe gideriz, bazen partilere katılırız, hatta mezun olduktan
sonra da görüşmeye devam ederiz, nişanlarına ve düğünlerine giderim,
bazılarının çocukları oldu gidip bebeklerini de gördüm. Sadece iyi günlerinde
değil ama, kötü günlerinde de onları yalnız bırakmam. Bu mesleğin beni
zorlayan yanı, bir gün emekli olmak zorunda kalmak.” (Serhan Oksay)

YÜREKTEN GÜLEN YÜZÜYLE AKILLARDA KALACAK


Prof. Dr. Mustafa Aydın (Kadir Has Üniversitesi-Rektör): “2001-2013yılları arasında üniversitemizin çeşitli bölümlerinde görev yapmış olan Prof. Dr. Serhan Oksay kendisiyle temasta olan herkese büyük bir yaşama keyfi aşılamıştır.” Prof. Dr. Ali Güzel (Kadir Has Üniversitesi-Rektör Yardımcısı): İRerıkli kişiliği ve yaşamıyla bizlerde derin izler bırakarak genç yaşta aramızdan ayrıldı Sevgili Serhan.” Prof. Dr Osman Zaim (Khas İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler FakültesL Dekan): “Fakültemizin kuruluş yıllarından itibaren gerek fakülteye, gerek üniversiteye büyük emek vermiş Prof. Dr. Serhan Oksay yaşamdan aldığı zevki etrafındakilere aşılayan, İnsan ve tabiat sevgisi ile dolu, nezaketi ile herkesi büyüleyen biri idi. Yüreğimizdeki yerini hep koruyacak. ” Prof. Dr Zuhal Ulusoy (Khas Sanat ve Tasarım Fakültesi-Dekan): Renkli kişiliği, neşesi ve yaşam sevinciyle Prof. Dr. Serhan Oksa/ın hepimizde ayrı bir yeri vardı. ” Prof. Dr. Mehmet Akad (Khas Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü): “Her karşılaştığımızda kuşlardan ve çektiği fotoğraflardan konuşur; sorularıma ve hayretime o güzel gülüşüyle cevap verirdi.”Prof. Dr DenizBayrakdar (Kadir Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo- Televizyon-Sinema Bölümü öğretim üyesi) “Prof. Dr. Serhan Oksay, üniversitemizde Rektör Danışmanlığı yapmış; zerafeti, dostluğu ile gönüllerimizde ayrı bir yeri olan bir beyefendiydi. Üniversitemizin hafızasında sevgi ve saygıyla varolacağına eminim.”

Prof. Dr. Mustafa Serhan Oksay 1963 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimlerini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitede Uluslararası İktisat üzerine 1988’de lisansüstü yaptı. Doktorasını aynı üniversitede İşletme Politikası ve Organizasyon üzerine 1990’da yaptı. Ayrıca Ingiltere’nin VVestminster Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret ve Finans konusunda 1990'da lisansüstü derecesini tamamladı. Doçentlik unvanını Uluslararası İktisat ve Gelişme İktisadi alanında 20Q7’de aldı. 1985-1996 yılları arasında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığımda sırasıyla uzman yardımcılığı; uzman, şube müdürlüğü ve daire başkanlığı görevlerinde bulundu. Ardından, Ekonomi ve Ticaret Müşavir Yardımcısı olarak Londra’da diplomatik misyonda yer aldı. Daha sonra finans sektöründe müdür ve genel müdür yardımcılığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı genel sekreterliği yapan Oksay, 2001 yılında Kadir Has Üniversitesi -o zamanki adı- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı; 2001-2005 yılları arasında Khas Rektör Danışmanı, 2003-2007’de Khas Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi müdür yardımcılığı, 2010-2011 Khas Öğrenci Koordinatörlü gibi çeşitli idari görevleri de üstlenen Oksay 2013 yılına kadar üniversitede görevini sürdürdü.

Türkiye’nin en büyük kuş fotoğrafları arşivine sahip kuş fotoğrafçısı olan Oksay, özellikle kuş, doğa ve gezi fotoğrafları konusunda uzmandı. Sonraları, moda fotoğrafçılığında da uzmanlaştı. Kuşlara olan ilgisi 1977 yılında kuş gözlemi ile başladı ve 1995 yılında diğer ilgililerle birlikte “Türkçe Kuş isimleri Listesi’’ni hazırladı. 1981 yılından itibaren dünyanın dört bir yanındaki kuşların fotoğraflarını çekti. Çok sayıda fotoğraf gösterisi yaptı ve 50 fotoğraftan oluşan ilk kişisel sergisini (Dünyanın Kuşu) 1998 yılında Fuji Fotoğrafevi'nde açtı. Söz konusu sergi Bayramoğlu Kuş Parkı ve Hayvanat Bahçesinde de tekrarlandı.

Oksay'ın ve Türkiye’nin ilk kuş fotoğraf albümü olan ’Zümrüd-ü Anka'yı Ararken’ 2001 yılında yayınlandı. Oksay, Shell Doğal Yaşam Fotoğrafları yarışması ikinciliği de olmak üzere fotoğraf yarışmalarında pek çok ödül kazandı, ayrıca fotoğrafları takvim, kartpostal ve dergi kapağı olarak basıldı. Yapı ve Kredi Yayınları’nın Maraş kitabının fotoğraf çekimlerini yaptı, metinlerini de yazdı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Sekreterliği yapan Oksay ayrıca Doğal Hayatı Koruma Derneği, TEMA ve Bayramoğlu Kuş Parkı üyesi idi. Türkiye’yi Avrupa Konseyi Naturopa toplantılarında ulusal delege olarak temsil eden Oksay’ın, fotoğraf ve doğal yaşam konusunda yayınlanmış pek çok makale, inceleme ve radyo mülakatları bulunuyor.

Eski devlet bakanlarından Kazım Oksay’ın oğlu; Güneş ve Gökçe’nin ise babası idi. En son Beykent Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev alan Oksay, bir dönem Bolu’dan milletvekili adayı olmuştu. Oksay, Zincirlikuyu Mezarlığinda gülümsemeye devam ediyor.