A Milli Futbol Takımımızın 2018 Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetmesinin ardından gözler yeniden yabancı kuralına çevrildi. 2015'te alınan kararla, Süper Lig takımlarının 28 kişilik kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurabilmesinin önü açılmıştı. Aradan yalnızca 3 yıl geçmesine rağmen kural yeniden tartışılmaya başlandı. Şimdi bu sayının kademeli olarak azaltılarak, önümüzdeki birkaç yıl içinde 5'e kadar indirilmesi gündemde.
Kısaca özetlemek gerekirse; Türk Milli Takımı'nın başarısızlığının faturası, yabancı futbolculara kesiliyor. Takımda olanlar değil olmayanlar sorumlu tutuluyor. Şunu da belirtelim, futbolda önde gelen ülkelerin liglerinde yabancı sınırlaması bulunmuyor.
Süper Lig'de her sezon 18 takım mücadele ediyor. Takımlar bütçe ve hedefleri doğrultusunda kurabileceği en iyi kadroyu oluşturmak istiyor. Bu takımların geniş kadroları da 24-28 futbolcudan oluşuyor.
Hesabı basitleştirmek için her takımın sadece 11 as futbolcuya ihtiyacı olduğunu düşünelim. Bu da her hafta Süper Lig seviyesinde sahaya çıkacak en az 198 futbolcuya ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Ancak ülkemizin oyuncu havuzu, milli takım seviyesinde senede 10 maça çıkacak 26 ismi bile çıkarmakta zorlanırken, kulüplerimizin ihtiyacını da karşılamıyor. Eldekilerden daha iyisi yurt dışında bulununca da rekabet şartları, kulüpleri başka ülkelerin havuzlarında oyuncu aramaya itiyor.
OLAĞAN ŞÜPHELİ: ALTYAPILAR
Futbolumuzdaki sorun yabancı futbolcuların fazlalığı nedeniyle Türklere sıra gelmemesi değil. Yabancı futbolculardan formayı alacak seviyede oyuncu yetiştiremememiz. Yabancı takım arkadaşıyla forma rekabetine giremeyen futbolcu, uluslararası müsabakalarda nasıl mücadele edebilir?
Takım sahaya çıktığı zaman futbolcunun yerlisi yabancısı olmaz, iyisi ve kötüsü olur. Süper Lig'de yarın tüm yabancı futbolcuların lisanslarının iptal edildiğini varsayalım. Yerlerini dolduracak oyuncunuz var mı? Eğer hemen yarından değil Türk futbolunun geleceğinden bahsediyorsak, altyapıdan oyuncu yetiştirmek için A takımdaki yabancıları göndermek gerekmiyor. Kaldı ki futbol A takımda öğrenilmez. Hiçbir Türk futbolcu da pasaportu nedeniyle yedek almaz. Daha iyiyse yabancı takım arkadaşından formayı alır ve oynar. Nitekim şu anda da bunun örnekleri var.
TÜRK FUTBOLCU FABRİKASI ALMANYA
82.7 milyon nüfusa sahip olan Almanya'da, 2.8 milyon Türk yaşıyor. Yalnızca son iki yılda açıklanan milli takım kadrolarını baz alırsak; Alman eğitim sistemi, azınlıktaki Türk nüfus içinden 20 milli futbolcu yetiştirmeyi başardı. 79.8 milyonluk Türkiye aynı dönemde 35 milli futbolcu yetiştirebildi. Almanya'da yetişen isimlerin 13'ü Türk Milli Takımı'na, 4'ü Almanya Milli Takımı'na, 3'ü Azerbaycan Milli Takımı'na seçildi.
Aynı şekilde; Süper Lig'de 2017-18 sezonunun ilk 10 haftasında Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, Türkiye'de yetişen futbolculara toplam 4.176 dakika, Almanya'da yetişen Türk futbolculara ise 2.747 dakika süre verdi. Bu süreleri iki ülkedeki Türk nüfuslarına oranlarsanız 2.747'nin 4.176'dan büyük olduğunu görürsünüz.
YETENEK AYNI, EĞİTİM FARKLI
2016'dan bu yana Türk Milli Takımı'na çağrılan 56 futbolcunun 13'ü Almanya'da, 4'ü Fransa'da, 3'ü Hollanda'da, 1'i Danimarka'da yetişti.
Süper Lig'de son iki sezonun şampiyonu Beşiktaş'ın iki yıldızından Cenk Tosun Almanya'da, Oğuzhan Özyakup Hollanda'da yetişti. Galatasaray'ın 11 'inde kendine yer bulan iki Türk'ten Tolga Ciğerci de futbola Almanya'da başladı. Türk futbolunun geleceği Emre Mor Danimarka doğumlu.
Almanya Milli Takımı için oynayan Mesut Özil, İlkay Gündoğan ve Emre Can, dünya futbolunun vitrininde yer alıyor. Gökhan İnler ile Yakın kardeşler geçmişte İsviçre Milli Takımı'na kaptanlık yaptı. Yurt dışında yetişen Türk futbolcuların çoğu, Avrupa futbolunun vitrininde yer alıyor. Türkiye'de yetişenler ise Süper Lig seviyesinde forma bulabilmek için yabancı sayısının düşmesini bekliyor.
Türklerin azınlık olarak yaşadığı yerlerde yetişen bu Türk çocuklarının, Türkiye'de yetişen meslektaşlarından tek farkları aldıkları altyapı eğitimi.
Türk çocuklan iyi yetiştirildiğinde yabancı ülkelerde bile kendilerini kanıtlayıp çok üst seviyelere çıkabilirken, kendi ülkelerindeki engelin yabancılar olduğuna siz inanıyor musunuz?
BARCELONA ÖRNEĞİ ÇOK ŞEY ANLATIYOR!
Katalan ekibi FC Barcelona, dünya futbolunun devlerinden biri. "Bir kulüpten daha fazlası" mottosuna sahip olan Barça'nın, geçtiğimiz aylarda İspanya'dan bağımsızlığını isteyen Katalonya için derin bir anlamı var.
Futbol tarihine geçen başarıları ve dev bir transfer bütçesi olan kulübün rekor kıran transferleri de bulunuyor ancak Barcelona denince akla ilk gelen; altyapı akademisi La Masia oluyor.
İstediği her futbolcuyu kadrosuna katabilecek maddi güce ve itibara sahip olan dev kulüp, dünya futbolunun bugünkü en büyük iki yıldızından biri olarak gösterilen Lionel Messi'yi henüz çocuk yaşta Arjantin'de keşfederek La Masia'ya getirdi ve o ufak tefek çocuğun gelişiminin önündeki tüm engellere rağmen ondan bir süperstar çıkartmayı başardı.
Kendisi de La Masia'da yetişmiş olan teknik direktör Pep Guardiola, Messi'nin öncülüğünde neredeyse tamamen altyapıdan yetişen oyunculardan kurulu birtakım yarattı.
Xavi, Iniesta, Puyol, Pique, Pedro gibi La Masia ürünü isimlerin Messi'ye eşlik ettiği o takım, çocuk yaştan beri aynı zihinsel ve fiziksel eğitimi almış olmanın ve aynı felsefeyi benimsemenin getirdiği avantajla Guardiola döneminde fırtına gibi esti.
2008-2012 yılları arasındaki 4 sezonda Barcelona, 3 lig ve 2 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu yaşarken iki kez de Kıtalararası Kupa kazandı. Bir sezonda 6 kupa kazanan ilk takım oldu. Futbol tarihine geçen o takım, sahada adeta tek bir vücudun uzuvları gibi hareket ediyordu.
Barcelona'nın La Masia'sında yetişen yıldızlardan yararlanan İspanya Milli Takımı da aynı dönemde iki Avrupa ve bir Dünya Kupası şampiyonluğu yaşadı.
Tüm bunlar olup biterken Barcelona istediği yabancıları alıp oynatabilecek kadar güçlü ve özgürdü. Ancak onlar altyapıdan kendi yıldızlarını yetiştirmeyi ve yalnızca daha iyisini dışarıda bulduklarında almayı seçti.
Katalan ekibi bu sezon yine liginde şampiyonluğun en büyük favorisi ve La Masia'da üst düzey futbolcular yetiştirmeyi sürdürüyor.
MERAKLISINA NOTLAR:
- Yabancı kuralı aslında Türk futbolcuları koruyor. Her takım en az 14 yerli oyuncu bulundurmak zorunda ancak hiçbir takımın yabancı oyuncu alma zorunluluğu bulunmuyor.
- Süper Lig'de 2017-18 sezonunun ilk 10 haftasında Trabzonspor kendi altyapısından yetiştirdiği futbolculara 1656 dakika, Beşiktaş 240 dakika, Fenerbahçe 23 dakika süre verdi. Galatasaray'da altyapıdan hiçbir futbolcu şans bulamadı. (Bir takım için toplam süre 9900 dakika.)
- Son iki yıldaki kadrolara göre; 2.8 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya 20, 79.8 milyon nüfuslu Türkiye 35 milli Türk futbolcu yetiştirdi.
- Son iki yılda Türk Milli Takımı'na çağrılan 56 futbolcunun 21'i, yurt dışında yetişti.